Rugãciune la înãltime de 19 ani

Schitul din Straja împlineste 19 ani de existentã. Micuta bisericutã din inima muntilor Vâlcan se apropie de un moment aniversar.  De 19 ani schitul Straja stã de strajã în muntii României.

“Astãzi, cu 3 zile înainte de sãrbãtoarea Sf. Mare Mucenic Dimitrie, bisericuta Schitului Straja împlineste 19 ani de la sfintirea si târnosirea ei, de cãtre IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, pe atunci episcop si al Hunedoarei. A fost în 23 octombrie 1999. Iar bisericuta a fost ridicatã, mobilatã si pictatã în 3 luni, 3 sãptãmâni si 3 zile. Ctitorul ei este dl Emil – Ilie Pãrãu cu familia. Multe rugãciuni s-au spus si multe Sfinte Liturghii s-au sãvârsit aici spre cinstea si Slava Preabunului Dumnezeu, cel slãvit si închinat în Preasfânta Treime”, spune Dimitrie Ivasco, preotul de la schitul din Straja. În anul 1996, la Cabana Montana, chiar de Sfintii Constantin si Elena, un turist a aprins luminã într-o încãpere. Becul s-a ars, iar flama de la filament a  imprimat pe interiorul becului o cruce. Becul a fost spart de cãtre unul dintre turisti, dar dupã numai douã sãptãmâni fenomenul s-a repetat. Interpretarea datã atunci de un cãlugãr a fost legatã de cei opt sute de ostasi care au murit în zonã în Primul Rãzboi Mondial. Asa a fost construitã Crucea Eroilor în memoria militarilor români, dupã care a fost ridicat schitul din lemn si, mai apoi, tunelul celor 365 de sfinti.
Schitul Straja cuprinde o bisericã de lemn si câteva chilii. A fost ridicat în anul 1999. Intrarea în curtea schitului se face printr-un tunel artificial de 57 m. Bisericuta din lemn are douã hramuri: Sfintii Apostoli Constantin si Elena (21 mai) si Înãltarea Sfintei Cruci (14 septembrie). Schitul a devenit, alãturi de Crucea Eroilor si de calendarul pictat din tunelul de acces, unul dintre simbolurile statiunii. Aici este locul unde se organizeazã slujbe la sãrbãtorile de peste an, cel mai mare eveniment fiind legat de Vinerea Mare, atunci când este depusã crucea din lemn de paltin ce este purtatã pe umeri de credinciosi cale de peste 10 kilometri, pe Drumul Crucii, de la Lupeni, la Straja. Ninsorile mari din timpul iernii, viscolul care suflã cu putere si troieneste zãpada, dãdeau însã suficient de furcã celor care se ocupau de  bisericuta din lemn si care  si-au dorit ca oamenii sã poatã ajunge oricând la acest lãcas de rugãciune. Asa s-a înfiripat ideea construirii unei tunel lung de 54 de metri, care sã facã legãtura între drumul principal din statiunea Straja si bisericuta din lemn. Lucrãrile de constructie ale tunelului s-au încheiat în anul 2006, iar ceea ce a rezultat din mâinile mesterilor a luat forma unui calendar special, unic în România.
A durat aproape doi ani pânã când pictura interioarã a fost gata. Calendarul  ortodox pictat pe interiorul tunelului începe cu data de  1 septembrie, urmând astfel cutuma anului bisericesc. Lunile anului ocupã partea stângã a tunelului, de la intrare spre curtea interioarã a bisericii, iar pe tavan sunt pictate scene din Vechiul si Noul Testament. Pe partea dreaptã sunt reprezentate 12 prãznicare ortodoxe, alãturi de cele 10 porunci crestine.
O candelã este vesnic aprinsã în acest tunel si este mutatã în fiecare zi în fata icoanei sfântului care marcheazã data curentã din calendar. Oamenii apreciazã acest inedit tunel al sfintilor. Intrã în tunel pe o poartã mare din lemn, îsi cautã ziua de nastere si apoi vãd chipul sfântului din acea zi, asa  dupã cum este trecut el în calendarul ortodox. Dupã câteva minute îsi aduc aminte de cei apropiati, din familie sau de prieteni, si le cautã zilele de nastere în orânduirea lor crestinã.
Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.