Acum, când a apus o stea a fotbalului românesc, Ilie Balaci, plecând dintre noi în  week-end-ul trecut, colegul nostru Genu Tutu ne-a vorbit despre primul debut al marelui fotbalist pe  stadionul de la Petrosani.  Era si el un începãtor  în arta gazetãriei, desi  manuscrisele lui din acea vreme, aratã mai mult ca oracolele din copilãria celor ce nu am avut internet. Pe foi  îngãlbenite, cu decupãri din ziarele vremii si autografe bine pãstrate, Genu Tutu ne redã istoria acelor vremuri, cu mare precizie. Mergea mai mult ca spectator si recunoaste cã si cu o mai mare plãcere ca la scoalã, la meciurile echipei Jiul Petrosani, iar Ilie Balaci venise în primul sãu meci  tocmai la Petrosani.
„Ilie Balaci a debutat când eu eram prin clasa a XI-a, la 12 august 1973, fapt ce am si consemnat într-un material. Atunci si eu începeam sã strâng statisticile mele si de aia probabil, în timp m-a ajutat. Ce sã stiu de atunci? Era privit cu admiratie, desi debutase la acea vârstã fragedã, el fiind nãscut în 1956 si a jucat 73 de minute, într-un meci de 1 – 1, scor stabilit în prima reprizã a meciului Jiul – Univesitatea Craiova, pe vechiul stadion. Marcase Oblemenco pentru olteni si Stocker  de la Jiu, a reusit egalarea. Erau vreo 10.000 de spectatori si de prin Târgu Jiu si Craiova”, rememoreazã, cu ajutorul documentelor sale, Genu Tutu, jurnalist sportiv din Valea Jiului.
Genu îsi aminteste exact si echipa, pentru cã, asa cum  v-am spus, era un bun statistician, într-o epocã fãrã acces la internet si la statistici deja  existente.
„Mi-as permite sã si dau echipa în care a jucat atunci: Oprea – Niculescu, Boc, Bãdin, Velea, Strâmbeanu, Balaci, înlocuit cu Berneanu în minutul 73, Tarãlungã, Nitã, Oblemenco, Bãlan, înlocuit cu C. Panã în minutul 80. Era echipa de start a Craiovei. În etapa I s-a jucat acel meci, a Campionatului din 1973 -74, un campionat în care Craiova va iesi campioanã si, ca o coincidentã fericitã, tot atunci Jiul câstigã Cupa României. Deci, putem spune cã  am anticipat o primã etapã între viitoarea câstigãtoare a Cupei României si viitoarea campioanã a României”, a precizat Genu, el însusi un licean cãruia îi plãcea sã adune date despre fotbalisti, pe care le-a pãstrat în cataloage atent  îngrijite pânã acum. „Ilie Balaci era doar un pustan cu zulufi, cãruia i s-a acordat încredere de cãtre antrenor si nu ne-a spus mare lucru si uite cã acum, din pãcate, legãm un moment nefericit, cu debutul sãu la Petrosani”, mai spune, cu regret, jurnalistul din Vale.
Sunt momente de glorie, rememorate într-o vreme în care România si toatã Bãnia se pregãteste sã îl conducã pe ultimul drum pe Ilie Balaci (13 septembrie 1956 – 21 octombrie 2018).  Legenda Craiovei Maxima, Ilie Balaci, a murit sâmbãtã dimineatã, la doar 62 de ani, din cauza unui infarctul  miocardic acut, însotit de  insuficientã cardio-respiratorie. Supranumit “minunea blondã din Bãnie”, Ilie Balaci a jucat aproape 350 de meciuri si a fost declarat de douã ori cel mai bun jucãtor român. Universitatea Craiova a fost marea lui iubire.
Diana Mitrache