De ce turismul se dezvoltã totusi în judetul Hunedoara

 

Referitor la declaratiile apãrute recent în presã în care sunt aduse acuzatii nefondate institutiei Consiliului Judetean Hunedoara privitor la modul în care aceasta a înteles sã promoveze turismul local, ne vedem obligati, pentru a evita o regretabilã dezinformare a  hunedorenilor,  sã facem o serie de precizãri.
Date, toate pe plus
Rezultatele bune obtinute pânã acum în 2018 ne dau dreptul sã afirmãm cã activitatea Consiliului Judetean Hunedoara în ceea ce priveste dezvoltarea si promovarea turismului local este la niveluri de competentã si implicare ridicate. Si când spunem rezultate bune,  suntem în mãsurã sã le sustinem cu exemple, date si cifre.
Astfel, raportat la luna iunie a.c., potrivit datelor furnizate de Directia Judeteanã de Statisticã Hunedoara, numãrul de turisti care AU SOSIT în judetul Hunedoara a fost de 79.503 persoane, ceea ce reprezintã O CRESTERE de 12, 4 la sutã fatã de aceeasi perioadã a anului trecut. Trendul ascendent s-a înregistrat încã din anul 2016. Comparativ 2017-2016, cresterea numãrului de turisti care au sosit în judetul Hunedoara a fost de PLUS 16,69 la sutã.  Unul din obiectivele vizate de Consiliul Judetean Hunedoara în materie de turism urmãreste cresterea ponderii turismului de sejur în judet. E  adevãrat cã si la acest indicator statistica  oficialã înregistreazã un PLUS de 4 la sutã, comparativ 2017-2016. Considerãm însã cã existã potential în acest segment, iar eforturile institutiei din acest an au fost  orientate tocmai spre cresterea ponderii turistilor care  achizitioneazã servicii de cazare, masã si divertisment în judet.
Cum lucrãm noi
Investitii si evenimente. Sunt douã din pârghiile prin care, în acest an, Consiliul Judetean Hunedoara a sustinut turismul local. Chiar în aceastã sãptãmânã, reprezentantii Consiliului Judetean Hunedoara au semnat contractul de proiectare si executie a obiectivului de investitii ” Modernizare DJ 687, Sântuhalm – Hunedoara – Cãlan (km 13+050 – km 22+791)”. Portiunea de drum modernizatã va asigura o fluidizare a traficului rutier de pe Drumul European E79 spre Municipiul Hunedoara, adicã un acces mai facil la Castelul Corvinilor si oferta turisticã a zonei. De asemenea, în luna august peste 170 de oaspeti din peste 20 de tãri s-au bucurat timp de 6 zile de oferta de cazare, masã si divertisment a judetului Hunedoara. Este bilantul turistic al Campionatului Mondial de Fotbal în Salã al Politistilor WISPA 2018, eveniment la care Consiliul Judetean Hunedoara a fost  co-organizator.  Este un alt exemplu prin care implicarea institutiei judetene a vizat sustinerea  turismului local.
10, pentru turismul hunedorean
Începând cu anul viitor, Consiliul Judetean Hunedoara va demara programul ”10, pentru turismul hunedorean” care prevede modernizarea a 10 drumuri judetene care sunt situate pe diferite trasee turistice ale judetului. Prin reabilitarea tuturor tronsoanelor de drum si îmbunãtãtirea suprafetelor de rulare, practic Consiliul Judetean Hunedoara pune un covor asfaltic în calea turistilor interesati sã viziteze frumusetile naturale sau istorice ale judetului. Valoarea investitiilor trece de 190 de milioane de lei.
Hãtis birocratic pe DJ 685
Unul din drumurile care va fi reabilitat, DJ 685, asigurã accesul la un obiectiv de maximã importantã în judet (Barajul Gura Apelor) si faciliteazã accesul la frumusetile Parcului National Retezat.  Portiunea  modernizatã va ajunge pânã la coronamentul Barajului Gura Apelor, acolo pânã unde  drumul este întabulat pe Consiliul Judetean Hunedoara.  Dincolo de aceastã portiune, situatia  patrimonialã a  drumului este incertã. Desi este încadrat la categoria functionalã de ”drum judetean”, DJ685, pe o portiune de dupã coronamentul Barajului ”Gura Apelor” spre Cabana Rotunda, este un drum de utilitate privatã, Consiliul Judetean Hunedoara mostenind o situatie în care Regia Nationalã a Pãdurilor ”Romsilva” si SC Hidroelectrica SA au abilitãti conturate de administrare în zonã. Consiliul Judetean Hunedoara are în intentie în perioada imediat urmãtoare  ridicarea restrictiei de circulatie si permiterea accesului auto cu tonaj mai mic de 3,5 tone pentru turistii care vor sã viziteze zona. Însã, pânã la clarificarea  situatiei privitor la  competentele în  administrarea drumului, Consiliul Judetean Hunedoara este în imposibilitatea de a-si asuma investitii legale dincolo de  coronamentul Barajului ”Gura Apelor”.  Suntem deschisi la orice opinie, atenti la orice oportunitate care ar putea sã trasforme turismul hunedorean într-o sursã esentialã de venit pentru  comunitãtile locale, facem eforturi si pasi concreti în acest sens. Nu putem însã sã întoarcem la nesfârsit obrazul unor acuzatii care lovesc nemeritat institutia noastrã, tinând cont, mai  ales, de o nuantã importantã: în ultimiii doi ani turismul  hunedorean nu a fost pus pe butuci, ci,  dimpotrivã, a fost  ridicat de pe butuci si pus pe roti. Datele oficiale o certificã.
Biroul de presã

Advertisements

Un comentariu la „De ce turismul se dezvoltã totusi în judetul Hunedoara

  • 3 octombrie 2018 la 19:16
    Permalink

    Vrem dezvoltarea turismului si in valea jiului cu asfaltarea drumului judetean din Parang , drumul judetean Valea de Pesti , … Valea jiului a votat de 28 ani cu PSD iar Consilul Judetean Hunedoara este PSD .

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.