Turismul din Valea Jiului se dezvoltã doar cu promisiuni

Ministrul Turismului promite cã va reduce birocratia din domeniul turistic. Bogdan Trif, s-a aflat la finalul sãptãmânii trecute în judetul Suceava, acolo unde a subliniat nevoia de investitii din domeniu, a fãcut un apel la primari sã vinã cu proiecte pentru a accesa fondurile puse la dispozitie de minister si a promis relaxarea conditiilor de finantare pentru a accelera dezvoltarea turismului.
„În perioada imediat urmãtoare, vom modifica hotãrârea de guvern privind investitiile din turism astfel încât procedura de acordare a finantãrii sã fie simplificatã”, a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif.  Încã din primãvara acestui an, ministrul de resort a spus cã va face o analizã a proiectelor din domeniul  turistic, si abia apoi acestea vor primi finantare. În Valea Jiului nu a mai sosit niciun leu pentru acest sector.  Continuarea lucrãrilor  de unificare a statiunilor montane Pasul Vâlcan  si Strajã depinde de eficienta economicã. Ministrul Turismului, Bogdan Trif, spunea, în lunã martie a acestui an, cã se va face o analizã privind oportunitatea.  Statiunea montanã Pasul Vâlcan trebuia unitã cu  statiunea montanã Straja. Lucrãrile nu au mai  continuat.
“O sã-l reanalizãm, sã vedem dacã este din punct de vedere economic eficient. Dacã nu o sã fie eficient, nu o sã îl finantãm”, a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif pentru ROMÂNIA  TE IUBESC. În statiunea montanã Pasul Vâlcan a fost realizatã o telegondolã. Sapte milioane de euro a costat telegondola care duce spre o pârtie de putin peste 300 de metri. Proiectul initial prevedea unirea  statiunii montane din Vulcan cu cea din Straja.
În Straja lucrãrile au demarat în anul 2011 în cadrul proiectului “Schi în România, statiunea Straja”. Obiectivele proiectului constau în realizarea unei telegondole, amenajare 7 pârtii existente, 3 telescaune, 1 teleschi, realizare 7 pârtii noi, 6 ratrakuri si garaj cu dotãri necesare service,  centre servicii turistice,  jandarmerie, motocositoare pentru întretinerea pârtiilor în perioada de varã urmare a înierbãrii acestora, sistem ticketing cu 4 puncte de  vânzare a cardurilor, terminal acces, unitate de control, drumuri acces,  2 parcãri, utilitãti, fun park iarnã, park snowboard, fun park varã, instalatie zãpadã artificialã: lac de acumulare cu retele de captare apã pentru lac, 20 masini de producere a zãpezii  artificiale, sistematizare si semnalizare trasee turistice (10 trasee montane).
Si în Straja mai sunt multe de fãcut, potrivit documentelor Ministerului Turismului.
“Valoarea totalã a  contractelor de lucrãri: 200.503.000 lei. Plãti de la bugetul de stat: 36.977.000 lei. Stadiu: instalatia de zãpadã artificialã finalizatã, amenajare pârtii finalizare, instalatia de energie electricã finalizatã, constructie telescaun TS3 finalizat,  constructie telegondolã  finalizatã, pasarela care face legãtura între pârtia 3 si  pârtia 4 – realizatã în  proportie de 75%”, aratã Ministerul Turismului.  Pentru Pasul Vâlcan lucrãrile decontate au fost de peste 50 de  milioane de lei.
Monika BACIU

Un comentariu la „Turismul din Valea Jiului se dezvoltã doar cu promisiuni

  • 10 iulie 2018 la 21:01
    Permalink

    Foarte adevarat ca valea jiului este mintita de multi ani .

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.