Anchetatorii care investigeaza accidentul de la Lupeni, in care doi muncitori au ajuns la spital cu arsuri grave, au o misiune aproape imposibila. Cele doua victime sunt ale nimanui si nicio firma care lucreaza la introducerea gazului metan in zona respectiva nu recunoaste ca i-ar fi avut angajati.

Inspectorii de munca de la Petrosani au declansat investigatiile in cazul accidentului de la Lupeni.

O explozie intr-un bloc de locuinte, urmata de un incendiu, a bagat doi oameni in spital, iar medicii se feresc sa dea un pronostic. Iar in timp ce muncitorii, in varsta de 25, respectiv 28 de ani, se zbat intre viata si moarte, reprezentantii ITM trebuie sa stabileasca pentru cine lucrau si ce anume faceau cei doi in momentul producerii exploziei.

Cert este ca, la acest moment, nimeni nu ii „revendica” pe raniti, care sunt ai nimanui. „Sunt mai multe firme implicate, trei – patru firme implicate. Cel care le-a dat de lucru acelor persoane ar fi trebuit sa ne comunice, sa inceapa cercetarea evenimentului, fiind un accident deocamdata cu incapacitate temporara de munca.

Din primele audieri neoficiale, posibilitatea ca unul din angajatorii implicati sa fie persoana fizica autorizata si avand in vedere ca nu avem un angajator care sa comunice si sa inceapa cercetarea in cazul celor doi si in conformitate cu Legea 319, ITM cerceteaza accidentele mortale, colective, incidentele periculoase si accidentele cu incapacitate temporara de munca produse la persoanele fizice autorizate”, a explicat Ileana Bodea, seful Biroului SSM Petrosani din cadrul ITM Hunedoara motivul pentru care ancheta a fost preluata de inspectorii de munca.

Grav este ca cei doi muncitori nu erau angajati cu contract, lucru descoperit dupa declansarea cercetarilor. In plus, s-a incercat acreditarea ideii ca este vorba despre un accident casnic, desi explozia s-a produs pe casa scarii.

„Avand in vedere ca nimeni nu recunoaste ca sunt angajati la firma lor, am verificat in REVISAL; in baza de date. Cele doua victime, din pacate, nu figureaza cu contract individual de munca la nici un angajator. Nimeni nu recunoaste ca le-a dat de lucru si ce faceau. Speram ca cele doua victime, cei doi accidentati sa-si revina, sa putem sa-i audiem pe ei pentru a spune cine le-a dat de lucru, ce faceau in acel moment, ca sa putem intr-adevar sa-l incadram ca accident de munca”, a mai spus Ileana Bodea.

Audierile au inceput miercuri cu persoanele autorizate sa execute lucrarile, iar reprezentantii ITM Hunedoara vor sa vada exact ce lucrari trebuiau facute si ce anume contine proiectul de executie.

Reamintim ca doi barbati care se presupune ca lucrau la montarea contoarelor de gaz metan au fost grav raniti in urma unei explozii, urmate de un incendiu, produsa la un bloc de locuinte de pe strada Parangului din Lupeni.

Cele doua victime – una de 25 de ani, iar cea de a doua in varsta de 28 de ani, au fost preluate marti seara de la Spitalul de Urgenta Petrosani cu doua elicoptere si transportate la Spitalul de Arsi din Bucuresti. “Este vorba de doua victime, arsura prin explozie, un tanar de 25 de ani cu arsuri pe aproximativ 70 la suta din suprafata corpului, de gradul II si III.

Este intubat, ventilat, stabil in momentul de fata. Cealalta victima este un pacient de 28 de ani, cu aproximativ 35% din suprafata corporala. La fel, este pe suport ventilator, dar este stabil in momentul de fata”, a declarat dr. Mihai Borsa, reprezentant SMURD Bucuresti.

Medicii sunt rezervati in privinta sanselor de supravietuire, mai ales ca ambii barbati au suferit si arsuri ale cailor respiratorii.

 Carmen Cosman