Federatia Românã de Speologie organizeazã un eveniment la Baru Mare, eveniment la care sunt asteptati speologi din zona Balcanilor. În plus, cu acest prilej, va fi organizat si concursul national de speologie.

“Federatia Românã de Speologie va organiza în perioada 2 – 8 iulie 2018, BALKAN CAVERS CAMP, întâlnirea speologicã balcanicã. De asemenea evenimentul va cuprinde Congresul National de Speologie si Concursul International ”Speoarta”, aflat la a 36-a editie. Pentru cã în 2018 sãrbãtorim 150 de ani de la nasterea lui Emil Racovita, pãrintele biospeologiei si speologiei românesti, evenimentul va fi unul special reunind personalitãti ale speologiei mondiale si nationale, prezentãri de renume si nu în ultimul rând, trasee exceptionale de vizitare a pesterilor din Muntii Sureanu. Aflati la limita a trei judete, Muntii Sureanu au fost unul dintre centrele de dezvolare si rezistentã ale dacilor transilvãneni, cu un impact puternic asupra genezei poporului român. Este o zonã cu o istorie deosebitã, coloratã cu povesti si legende, unde se aflã unele dintre cele mai frumoase pesteri din România: Sura Mare, Cioclovina, Tecuri, Cocolbea, dar si cetãti antice ce si-au lãsat amprenta asupra istoriei si culturii europene”, aratã organizatorii evenimentului.
Actiunea de talie internationalã va fi legatã si de Centenarul Marii Uniri.
“La întâlnirea anualã a „Balkan Speleological Union” (Uniunea Speologicã Balcanicã), care a avut loc în Grecia, tãrile membre au decis ca întâlnirea speologicã balcanicã „Balkan Camp” sã fie organizatã în anul 2018 de cãtre Federatia Românã de Speologie. Aceastã decizie ne onoreazã si totodatã ne obligã la organizarea unui eveniment speologic de talie internationalã, pe care îl dorim a fi contributia speologiei românesti la serbarea Centenarului Marii Uniri si formarea Statului Român”, spune Coca Spencer, presedintele Federatiei Române de Speologie.  Evenimentul este organizat de Federatia Românã de Speologie cu sprijinul Primãriei Baru Mare, a Universitãtii Babes-Bolyai, a Parcului Natural Grãdistea Muncelului-Cioclovina si nu în ultimul rând al CSM Hunedoara.
Monika BACIU