Doi proaspeti colegi de partid, PSD, Marian Vanghelie si Gheorghe Ile sunt colectionari ce ceasuri. In timp ce pe Vanghelie politica l-a facut colectionar de ceasuri de lux, Ile este colectionarul pasionat de cesuri rare, cu incarcatura istorica si emotionala,  care face politica. Asemanari si diferente…

Doi politicieni, mai proaspeti colegi de partid, respectiv  Marian Vaghelie, primarul Sectorului 5 al Bucureltiului  si Gheorghe Ile, primarul Vulcanului, sunt cunoscuti pentru colectiile lor de ceasuri.

Doar ca respectivele colectii de politicieni sunt total diferite. In timp ce pe Marian Vanghelie politica la facut colectionar de cesuri de lux, Gherghe Ile a fost colectionarul care a ajuns in politica. Difera foarte mult si valoarea colectiilor, functie de gust si propria scara a valorilor.

Astfel, colectia de ceasuri a lui Vanghelie valoreaza sute de mii de euro, in timp ce a lui Ile, conform declaratiei de avere, este evaluata la 20.000 de euro…  Marian Vanghelie, in campania pentru alegerile locale,  a aparut pe bannerele de campanie cu un ceas Breguet Tourbillon evaluat in cataloagele de specialitate la aproximativ 125.000 de euro.Anterior, in 2011, Marian Vanghelie a venit la petrecerea organizata pentru Ion Iliescu cu un ceas Frank Muller Perpetual Calendar Biretro cu o valoare de catalog de 80.000 de euro.

Cu trei zile inainte, pe 28 februarie 2011, la ziua sa de nastere, primarul Sectorului 5 a purtat un ceas Brequet Tradition din aur, care are un pret estimativ de 20.000 de euro. Vanghelie a mai aparut in public si cu un ceas Parmigiani Retrograde, care valoreaza aproximativ 40.000 de euro.

Anul acesta, cu ocazia lansarii candidatilor pentru alegerile locale, Marian Vanghelie a purtat un ceas Frank Muller Master Banker Moon Phase de aproximativ 20.000 de euro.  Cunoscatorii spun ca Vanghelie achizitioneaza aceste ceasuri elvetiene din snobism…  politic, amintind rautacios de dl. Goagal.

De partea cealalta, primarul Gheorghe Ile, detine ceasuri rare, adunate inca din anii studentiei si este considerat unul dintre cei mai mari colectionari de piese de orologie din Romania. Ile este si un foarte bun ceasornicar, care simte fiecare ceas cat face pentru timpurile in care au fost create. Pasiunea sa este cea a unui istoric, care a adunat si povesti de viata odata cu cesurile rare, unele bizare, altele majestuase si personalizate. Cesuri ale celor bogati, unele facute cu insemne specifice pentru evrei, din aur sau alte metale rare, cesuri de mana, de buzunar, medalioane unicat, pendule impresioanante, culminand cu un ceas de perete al carui mecanism se roteste invers acelor de ceasornic.

Incarcatura emotionala si istorica a colectiei lui Gheorghe Ile, care nu-si stie numarul pieselor adunate, si chiar aduse de oameni din tara, are o valoare care nu poate fi cuantificata cu adevarat in bani.  Colectia primarului Ile a fost admirata si apreciata la multe expozitii de orologie.

O afirmatie a lui Gheorghe Ile privind cesurile l-a salvat si pe Marian Vanghelie, colegul sau de partid: „Ceasul trebuie purtat ca o bijuterie. Iti da prestanta, eleganta si, cu cat e mai sofisticat, cu atat esti mai interesant” – a afirmat Gheorghe Ile, care poarta la mana un ceas modern.

 Ileana Firtulescu