Salveazã vieti în mod voluntar. Este vorba de majoritatea salvamontistilor din judetul Hunedoara, care fac muncã de voluntariat.  Serviciul Public Judetean Salvamont functioneazã în cadrul Consiliului Judetean Hunedoara, înfiintat conform HG 77/2003; 402/2006 si a Regulamentului de Organizare si functionare aprobat de Consiliul Judetean prin Hotãrâre de Consiliu, cu modificãrile ulterioare.
“Organigrama serviciului cuprinde 4 formatii de salvare montanã repartizate pe toate zonele muntoase distincte din judet si o echipã salvaspeo”, aratã un raport al CJ Hunedoara.
Potrivit raportului, la nivelul judetului functioneazã patru formatii salvamont si o echipã salvaspeo.
“Echipa Salvaspeo, zona de actiune: toatã zona carsticã a judetului Hunedoara aprox. 1000 de pesteri,  avene, puturi. 15 salvatori atestati din mediul speologic cu contracte de colaborare. 6 salvatori atestati din mediul subacvatic (scafandri). Are în dotare o barcã cu motor pentru transport echipã scafandri”, mai aratã raportul.
În cadrul Serviciului Public Judetean activeazã un numãr de 62 de salvatori montani atestati – activi, 17 fiind angajati cu contract de muncã, ceilalti fiind voluntari cu contracte de colaborare.
Servicii acreditate
Începând cu luna octombrie 2017 Serviciul Public Judetean Salvamont va functiona cu douã formatii de salvare montanã si una de salvare din mediu speologic, acreditate. Astfel, formatia Valea Jiului are ca zonã de actiune parte din zona centralã Retezat, parte din Sureanu Grãdiste, Retezatul Mic.
În cadrul formatiei Salvamont Valea Jiului sunt 38 de salvatori montani atestati, 7 cu carte de muncã si 31 cu contracte de colaborare. Formatia Retezat numãrã 21 de salvatori montani atestati, dintre care 8 angajati cu carte de muncã si 13 cu contracte de colaborare. Salvamontistii au avut sute de interventii.
“S-au derulat actiuni de salvare si prim ajutor, numãrul acestora fiind de 584 la nivel de judet, majoritatea pe pârtiile de schi, toate fiind finalizate cu succes. Dupã cum se observã si din cazuisticã cel mai mare numãr de accidente se produc pe pârtiile de schi, în cazul nostru: Strajã, unde, datoritã aglomerãrii suprafetei schiabile, se produc majoritatea accidentelor si unde ar trebui sã ne concentrãm eforturile pe viitor împreuna cu proprietarii de pârtie pentru prevenirea  accidentelor”, aratã raportul.
Monika BACIU