Inspectoratul General pentru Situatii de Urgentã înfiinteazã în urmãtorii ani o retea de centre regionale de pregãtire specializatã a personalului operativ, investitia urmând sã fie realizatã printr-un proiect în valoare de 40 de milioane de euro. Printre cele sapte regiuni alese se aflã si judetul Hunedoara.
„Acum avem un proiect major pe care îl vom derula, în valoare de 40 de milioane de euro, care va fi dedicat acumulãrii de competente pentru personalul operativ, pe de o parte, dar si creãrii unei retele de centre regionale de pregãtire dedicatã si specializatã pentru asigurarea specialitãtii lor, fie cã vorbim de CBRN, de alpinisti de interventie, scafandri, paramedici, pompieri” au precizat reprezentantii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgentã.
Prim-adjunctul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgentã, colonelul Cristian Radu spune cã în centrele regionale de pregãtire se vor pregãti salvatori pentru toate situatiile  de urgentã.
„Activitatea noastrã presupune atât misiuni de cãutare-salvare din mediul acvatic, si avem scafandri de interventie, avem si autospeciale de interventie în fiecare subunitate subordonatã, de asemenea avem alpinisti de interventie, avem paramedici sau resursele destinate pentru misiuni CBRN, unde România stã bine, dar vom continua sã dezvoltãm aceastã facilitate. Avem acum 32 de echipaje de prelevare, transport, depozitare si analizã a probelor de apã, aer, sol, din punct de vedere al contaminãrii chimice. Deci toate aceste specialitãti vor fi acoperite prin aceste centre de pregãtire, care presupun atât constructii, cât si personal formator specializat în asigurarea acestor pregãtiri”, a spus colonelul Cristian Radu.
Maximilian Gânju