Prime de instalare, pentru somerii fãrã indemnizatie, în momentul când se activeazã, ori prime pentru navetisti sau someri relocati, toate sunt beneficii ale celor aflati în cãutarea unui job. Numai la Petrosani si la Petrila sunt în total 190, iar cei mai multi primesc bani pentru cã si-au gãsit un job mai departe de casã.

Somerii, însã, sunt extrem de avantajati, mai ales cã ei iau si salariu si astfel de prime, deloc neglijabile. În prima categorie intrã aproape 160 de oameni, ei fiind cei care îsi gãsesc un job temporar, în timpul somajului.

„În prima fazã, oferim somerilor fãrã indemnizatie, care se încadreazã pentru o perioadã mai micã de 3 luni. Este o primã de activare, în valoare de 500 de lei si, de aceastã primã, poate beneficia un somer o datã pe an”, a spus Judith Babtan, sefa ALOFM Petrosani. Firmele mari au fãcut selectii de personal în Valea Jiului si, de la cablaje la biciclete, toti i-au angajat pe perioade de 3 luni. Totusi, mai sunt si someri care primesc prime de instalare. „Acestea se acordã acelor someri care se încadreazã în muncã la o distanta mai mare de 50 de km, fatã de localitatea de domiciliu si care, în urma încadrãrii, îsi schimbã domiciliul, sau aplicã o vizã de resedintã. Ele se acordã, în functie de situatie. Dacã un somer pleacã din Valea Jiului, singur, valoarea primei este de 12.500 de lei. Jumãtate o primeste la data solicitãrii, iar cealaltã jumãtate din bani se acordã dupã 12 luni lucrate”, a mai spus sefa ALOFM Petrosani.

Nici cei care îsi gãsesc un job si fac navetã nu sunt uitati, iar lor li se deconteazã transportul.  „Mai avem persoanele care se încadreazã la peste 15 km de localitatea de domiciliu. Ele pot beneficia de o primã de încadrare. Sunt banii de navetã, de la domiciliu, pânã la locul de muncã, în functie de numãrul de zile lucrate”, sustine Judith Babtan. În Valea Jiului sunt si oameni care au solicitat o astfel de primã. Sunt printre ei si dintre cei care au plecat, dar si care au venit sã lucreze aici. Dar, nu toate dosarele sunt valabile, dar cele mai multe se încadreazã.  „Ca sã beneficiezi de aceste prime se pun anumite conditii. Am avut someri care s-au angajat la angajatori, dar vizã de resedintã o au pe o localitate care nu este învecinatã cu cea în care îsi desfãsoarã activitatea si acesta este un motiv pentru care s-au respins aceste prime. Trei sunt, pânã în momentul de fatã”, a mai spus sursa citatã.  Mãsurile vin sã încurajeze si angajatorii sã ofere joburi, dar si angajatii ca sã fie mobili pe piata muncii. Cu toate acestea, la bursele lunare, în judetul Hunedoara, numãrul somerilor care îsi gãsesc un job este extrem de mic, în comparatie cu numãrul celor care sunt în somaj.

Diana Mitrache