Tinerii, precum ciorapii folositi si aruncati de politicieni

Cu câteva exceptii, organizatiile partidelor de la nivelul Vãii Jiului, si nu numai, îsi devoreazã tinerii. Folositi masiv în campanile electorale, acestia sunt neglijati, îndepãrtati si tratati cu desconsideratie în restul activitãtii de partid, acolo unde aceastã activitate existã. Când tinerii ridicã vocea, pentru a-si spune nemultumirea, sunt împroscati cu noroi, sau lãsati sã se împrãstie în cele patru zãri. Cele mai elocvente cazuri din Valea Jiului, care au rãzbãtut în spatiul public, sunt TNL Vulcan, TSD Petrosani si ultimul – ALDE Tineret Petrosani.

Organizatiile de tineret ale partidelor politice sunt, în general, turate la maxim în campaniile electorale. E firesc, pentru cã e bine, ca în mai toate domeniile, sã începi de jos, sã înveti si sã întelegi, dupã care sã cresti, sã urci pas cu pas. Doar cã în politicã nu se prea întâmplã asa, tinerii sunt ignorati dupã ce campaniile electorale se terminã, practic sunt abandonati precum ciorapii folositi mai bine de o lunã.

Cã lucrurile stau asa, o dovedesc si paginile sau profilurile de pe retelele de socializare ale organizatiilor de tineret, care au cam rãmas blocate în timp în lunile mai-iunie, când au avut loc campania si alegerile locale. Stau mãrturie cele ale TSD Petrila, care, din luna aprilie nu mai apare cu nici o activitate, dar a apãrut un alt profil, cu oameni în functii, care este activ; TSD Vulcan – din luna mai inactiv; TSD Petrosani – doar cu actiuni umanitare tinut în viatã de consilierul Lavinia Grigoriu etc. Aceeasi situatie este si la tinerii liberali. TNL Petrila, grup închis, cãre pare a fi contra logicii, de organizatie publicã; TNL Vulcan – „mort” în luna mai si reînviat în septembrie, la fel si TNL Petrosani; TNL Lupeni – inactiv din luna mai…

ALDE, partid „prospãt”, neconsolidat, nu prea are pagini ale tinerilor, cu exceptia Petrosaniului, care a fost bine gestionatã fiind la nivel cu cele ale partidului-tatã, dar cu dinamismul tinerilor. Chiar si profilurile sau paginile partidelor  din localitãtile Vãii Jiului au rãmas încremenite în timp, inactive din mai-iunie, exceptând tot Petrosaniul unde existã un om cu experienta promovãrii, Mariana Ghioc.

Cã partidele îsi devoreazã tinerii stau mãrturie dezamãgirile majore ale tinerilor, care pun suflet si multã muncã în ceea ce fac, sunt plini de energie si de dorinta de a face, vin cu idei, tineri care doresc sã activeze mereu nu doar sã fie folositi în campaniile electorale, unde practic duc greul – munca de jos, de teren -, dar mai ales doresc sã fie tratati de seniori cu oarecare consideratie.

Cele mai elocvente exemple ale tinerilor desconsiderati de seniori sunt din aceleasi partide PNL, ALDE, PSD…  Cel putin Organizatia de Tineret a PNL Vulcan a dat o lectie usturãtoare seniorilor atunci când s-au rãzvrãtit si au demisionat în proportie de circa 90%, iar presedintele TNL, Dan Marinescu, si-a luat soarta în mâini si a candidat independent la postul de primar obtinând  19% din voturi. La fel a procedat si vicepresedintele TNL Vulcan, Florin Govor, care a candidat independent si a devenit consilier local. Înainte de a demisiona, presedintele Dan Marinescu a iesit public si a tot arãtat practicile seniorilor, dar a fost catalogat drept

„tânãr perturbator” al activitãtii de partid. Adicã, deranja…

1-1

TSD Petrosani aproape cã a rãmas fãrã tineri desi presedintele acesteia, Lavinia Grigoriu, este cotat ca fiind unul de fortã, cu experientã si pregãtire în domeniu, dar organizatia mare PSD este ca si „dizolvatã” din lipsã de activitate si de bãnuiala, pe alocuri doveditã, cã a pactizat cu PNL la alegerile locale. Platforma electoralã on-line a Petrosaniului, cu echipa de tineri coordonatã de Lavinia Grigoriu, a fost cea mai puternicã din judet în trecuta campanie electoralã, dar dupã alegeri tinerii s-au împrãstiat în cele patru zãri, paharul nemultumirilor vizavi de atitudinea seniorilor se umpluse. Chiar presedintele TSD, Lavinia Grigoriu, a demisionat din functia de vicepresedinte al OFSD, ca un semnal de alarmã serios si, ulterior, a fãcut un apel public: „sunt tânãrã, am timp si energie si vreau sã fiu lãsatã de actualii lideri sã fiu de folos societãtii, oamenilor care mi-au dat votul”. Dar cine sã o audã?! Drept pentru care a fãcut un pas înapoi, traditionalele actiuni de anvergurã ale TSD au fost stopate pentru cã tinerii nu mai vor sã fie doar folositi…

1-2

Cel mai recent caz este cel al Organizatiei de tineret ALDE Petrosani. Foarte vizibili în campania electoralã de la alegerile locale, tinerii au tinut pasul cu asa-zisele partide mari – PNL si PSD, ba chiar au fost mai activi în unele zone ale Petrosaniului. Presedintele organizatiei de tineret ALDE Petrosani, Alin Costache, si alti tineri au demisionat, în aceastã lunã, din aceleasi motive de desconsideratie a seniorilor la adresa lor, desi comunicatul emis spune cu totul altceva, o motivatie generalistã, din dorinta de a nu critica liderii locali ai ALDE. Cã au avut dreptate se dovedeste atitudinea ulterioarã a partidului care a declarat public cã de fapt NU A EXISTAT organizatie de tineret pentru cã nu a fost înregistratã la judet, desi a fost constituitã la Petrosani. Pãi, cine sã-i înregistreze? Nu e de datoria ALDE Petrosani?

1-3

Dar când munceau în teren, când tinerii apar în fotografii cu seniorii, când cetãtenii “se împiedicau” de ei prin cartiere si prin piete, când documentele din organizatia localã dovedesc cã existã, iar tu, organizatie spui cã nu e, înseamnã cã acei tineri au avut motive serioase sã plece. Si, mai rãu, pe Alin Costache l-au “învinuit” cã este angajat ca barman, de parcã ar fi o rusine sã muncesti oriunde ca tânãr, ceea ce dovedeste clar discriminare, desconsiderarea tuturor celor care au ocupatii “inferioare” în viziunea seniorilor ALDE…

Situatia tinerior din partidele politice este cam aceeasi, cu unele exceptii. Dan Marinescu, devenit între timp presedinte al PNL Vulcan, a confirmat acest lucru. “Coteazã foarte mult calitatea conducerii organizatiei mari. Dacã liderii ar acorda atentia cuvenitã tinerilor, ar participa la sedintele lor, i-ar sustine în actiuni si demersuri, practic si-ar asigura o adevãratã pepinierã si cu sigurantã respectiva organizatie poate devei o fortã. Trecând prin toate acestea stiu ce înseamnã, asa este. Acum la PNL Vulcan lucrurile se schimbã pe relatia cu organizatia de tineret” – a declarat Dan Marinescu, fost presedinte al TNL Vulcan.

Ileana Firtulescu

3 comentarii la „Tinerii, precum ciorapii folositi si aruncati de politicieni

 • 27 octombrie 2016 la 19:57
  Permalink

  este pacat ca valea jiului nu foloseste tinerii sau atunci cind o face e discutabil cel mai recent caz fiind al lui dacian ciodaru un tinerel arogant cu o activitate la limita legii dar purtat de nistor si intotero ca sfintele moaste pe toate listele posibile iar in acest timp o tinara de perspectiva ca lavinia grigoriu este marginalizata si sarita sistematic de la promovare situatia e similara si in alte partide aceiasi vesnici dinozauri politici de parca valea n ar exista fara clanul resmerita,familia ritzi sau haralambie voichitoiu.

  Răspunde
 • 27 octombrie 2016 la 20:50
  Permalink

  Se folosesc de tineri iar dupa alegeri nu-i mai baga inseama , reusesc in politica si administratie doar tineri pilosi .

  Răspunde
 • 28 octombrie 2016 la 10:02
  Permalink

  si tinerii uneori trag ca mustele la partide doar pentru ca spera la o functie sau alte foloase desi nu au experienta, nu stiu sa faca mai nimic, dar au pretentii. Mai intai ar trebui sa se preocupe de cariera (desi in Vale nu prea exista notiunea asta). Sa invete, sa practice o meserie sau o profesie, sa vada cat efort este necesar ca sa faci un banut, dar eu vorbesc despre principii sanatoase la un popor bolnav. In schimb ei merg cu speranta ca vor primi functii sau favoruri, ca vor avea trai usor fara mare efort (in afara de a alerga pentru mai marii filialei, de a lipi afise, impartit pomeni electorale si postat pe net, inclusiv la norma). Sper ca si-au invatat lectia si ca se vor uita de doua ori pe cine pun stampila pe viitor (iar pe actuala clasa politica nu este absolut deloc sanatos sa o aplice)….pana la urma e vorba de viitorul lor! Au aparut partide noi, mai bine sa imbraci o haina noua, decat o camasa veche si patata!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.