Aerul curat – prea ieftin – a îngropat CEH

Pretul emisiilor poluante este prea mic în comparatie cu impactul acestora asupra mediului, aratã Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economicã (OECD). Si termocentralele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara se supun normelor internationale în ceea ce priveste mediul. Acestea trebuie sã achizitioneze anual certificatele cu efect de serã. Doar cã CEH nu a achizitionat aceste certificate, motiv pentru care a primit douã amenzi.

2015 anul “capac” pentru CEH

Anul trecut CEH a cumpãrat certificate de carbon cu putin peste 4 euro bucata, acum le cumpãrã la un pret dublu. Pânã acum, CEH a plãtit peste 9 milioane de euro pentru achizitionarea celor 1.137.741 de certificate de carbon, iar în anul 2014 a plãtit doar 5.551.062 euro pentru 1.225.400 de certificate.Afacerile cu certificatele de carbon din anul 2014 au adus Complexului Energetic Hunedoara câstiguri. Anul acesta, Complexul Energetic Hunedoara se vede pus în posibilitatea de a plãti o amendã de peste 120 de milioane de euro drept penalizare pentru neachizitionarea la timp a certificatelor de carbon. În tot acest timp, anul trecut, societatea a fãcut diferite tranzactii cu certificatele.

25 de milioane în 2014

În cursul anului 2014, CEH a vândut certificate de carbon în suma de peste 25 de milioane de lei. Conform situatiei financiare, de pe urma vânzãrii certificatelor de carbon din 2014, CEH a obtinut nu mai putin de 25.036.400 lei. Tranzactiile cu certificatele de carbon au fost realizate de mai multe ori. “Pentru asigurarea sumelor necesare achizitionãrii tuturor certificatelor alocate pentru anul 2013, conform HG 1096/2013, societatea a tranzactionat în luna martie 2014 un numãr de 919.050 de certificate la un pret de 6,04 euro/certificat. În urma acestei operatiuni cu banii astfel obtinuti s-au putut achizitiona 1.225.400 de certificate la un pret de 4,53 euro/certificat, efectul acestei operatiuni fiind un câstig de 306.350 de certificate“, se aratã în situatia financiarã a CEH pe anul 2014.

În 2015, Complexul Energetic Hunedoara a reusit sã achizitioneze 1.137.741 de certificate de carbon cu preturi de peste 8 euro bucata. CEH a primit un ajutor de salvare, mai precis un împrumut din partea Guvernului pentru a putea cumpãra certificatele de CO2, însã banii s-ar putea dovedi a fi insuficienti. Pretul certificatelor de carbon a crescut alarmant, iar de vinã ar fi chiar Ministerul Finantelor, care a fãcut o mare gresealã atunci când a anuntat cã s-a alocat ajutorul de stat cãtre Complexul Energetic Hunedoara. CEH pierde din aceastã tranzactie aproape un milion de euro.

2016, amendã de peste 700 de milioane

Anul acesta, în contul datoriilor s-a mai adãugat o amendã. De 700 de milioane de lei. Pentru cã nu a achizitionat la timp certificatele de carbon aferente anului 2015, Ministerul Mediului a mai “felicitat” Complexul Energetic Hunedoara cu o amendã de 700 de milioane de lei. Astfel, la acest moment datoriile Complexului Energetic Hunedoara ajung la 2,3 MILIARDE DE LEI. Anul trecut, CEH a mai primit o amendã de aproape 600 de milioane de lei pe care a contestat-o în instantã.

Certificatele care îngroapã CEH

Pentru cã nici anul trecut, societatea nu a avut resursele financiare necesare pentru a achizitiona certificatele de carbon a fost nevoie de un împrumut. Statul român a acordat împrumutul, avizat de Comisia Europeanã, însã cu foarte mare întârziere. Mai exact în luna iulie a fost aprobat de cãtre Guvern ajutorul

financiar pentru CEH, asta în conditiile în care certificatele de carbon trebuiau cumpãrate pânã la data de 30 aprilie.  Acordarea celei de-a doua transe a împrumutul de salvare a fost conditionatã de returnarea primei pãrti, lucru care nu s-a întâmplat. Astfel, CEH s-a afundat într-o situatie care pare fãrã iesire. Ajutorul  de stat s-a acordat în scopul asigurãrii necesarului de lichiditãti pentru acoperirea cheltuielilor curente minime de sustinere a activitãtilor pentru o perioadã de 6 luni de la acordare, precum si pentru cele necesare achizitionãrii deficitului de certificate de emisii de gaze cu efect de serã (conform HG 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de serã).

”Din suma de 167 de milioane de lei acordatã ca ajutor de stat individual pentru salvare, suma de 98,476 milioane de lei se va acorda din veniturile din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului. Acordarea celei de-a doua transe, în sumã de 68, 524 milioane lei este conditionatã de reîntregirea veniturilor rezultate din privatizare, respectiv de rambursarea împrumutului acordat în baza Ordonantei de urgentã a Guvernului nr.11/2015 privind acordarea unui împrumut Societãtii Complexul Energetic Hunedoara S.A. din venituri realizate din privatizare. Împrumutul se acordã, în baza unei analize economico-financiare realizate de cãtre EximBank – S.A. în vederea stabilirii capacitãtii de rambursare. Rambursarea împrumutului de 167 de milioane de lei se efectueazã integral, în termen de 6 luni de la acordarea acestuia, împreunã cu dobânda aferentã. Pânã la data scadentei împrumutului, Societatea Complexului Energetic Hunedoara S.A. are obligatia sã prezinte Ministerului Finantelor Publice planul de restructurare notificat Comisiei Europene. În baza acestui Plan de restructurare, la solicitarea societãtii, Ministerul Finantelor Publice poate prelungi perioada de acordare a împrumutului, în aceleasi conditii de dobândã. Dacã în termen de 6 luni de la momentul acordãrii împrumutului de stat individual pentru salvare, societatea nu prezintã un plan de restructurare sau dovada restituirii ajutorului de stat individual pentru salvare, aceasta este obligatã sã prezinte un plan de lichidare voluntarã”, arãtau anul trecut informatiile de la Guvern.

Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A., aflat în portofoliul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, este unul dintre cei mai importanti producãtori de energie electricã din România, care, cu o capacitate instalatã de 1.225MW, asigurã o cotã de circa 6-7% din totalul productiei nationale de energie electricã. Este cel mai mare producãtor de energie electricã din nord-vestul României. Societatea are în prezent aproximativ 6.500 de angajati. Societatea a fost înfiintatã ca o societate integratã energie-minerit, al cãrei principal obiectiv îl reprezintã producerea eficientã de energie electricã si termicã pe bazã de huilã din Valea Jiulu, în prezent societatea fiind în insolventã. În afarã de productia de energie electricã, Sucursalele Electrocentrale Deva si Electrocentrale Paroseni sunt unici producãtori care livreazã energie termicã în sistem centralizat în localitãtile Deva, Petrosani, Vulcan, Lupeni. Totodatã, Sucursala Electrocentrale Deva este si operator al serviciului public de alimentare cu energie termicã pentru municipiul Deva, în timp ce Sucursala Electrocentrale Paroseni opereazã serviciul public de apã caldã si cãldurã pentru localitãtile Petrosani, Vulcan, Lupeni.

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.