Petre Nica, cel care a condus lupta sindicalã în ultimul deceniu la minele din Valea Jiului, a plecat si nimeni nu a putut sã confirme nici pânã acum motivele. Sindicalistii rãmasi în urma lui spun cã au fost informati doar prieteneste despre motivele de ordin personal ale celui care a plecat peste noapte din sindicatul Muntele si cã acum continuã sã gãseascã modalitatea de aplicare a contractului colectiv de muncã.

Darius Câmpean, liderul de la mina Lupeni este acum presedintele Sindicatului Muntele din cadrul CEH, iar principala problemã este legatã acum de modul în care decurge activitatea în minerit.

„Sunt niste probleme care implicã organizarea de licitatii si stim toti cum se organizeazã licitatiile în România Acestea, cu sigurantã, vor genera întârzieri. Vorbim aici despre tichetele de masã si transportul la si de la locul de muncã ”, a spus Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele din cadrul CEH. Darius Câmpean a fost cel care a sustinut cã, acum când se pune problema divizãrii CEH în mine si termocentrale, va cãuta sã introducã, pe programul de închidere minele care intrã în regres. Asta, pentru cã acum sunt diferente între minerii de la minele din cadrul Societãtii de Închideri de Mine si cei de la CEH. „În momentul în care, pe structura organizatoricã, o parte din mine, si spun cã acum mã feresc sã dau nume, pentru cã nu stiu exact, vor intra pe închidere, fiti siguri cã va fi urmãtorul pas renegocierea CCM, iar plãtie compensatorii sã fie egale cu cele ale celor de la SNIM”, a mai spus, la prima sa conferintã de presã, Darius Câmpean, noul presedinte al Sindicatului Muntele. Niciun miner sau lider de sindicat nu a plecat acum din sindicatul Muntele si Darius Cîmpean spune cã plecarea lui Petre Nica nu va genera un val de nemultumiri si nici retrageri din sindicatul reprezentativ.

Cât priveste reprezentativitatea, aceasta ar putea sã creascã la nivelul minerilor, dacã CEH se divizeazã în minerit si energie.

Diana Mitrache