Vulcan, la 30 de ani de la explozia din 1986

Nu mai putin de 101 mineri au pierit rãpiti de subteranul minei Vulcan, iar în acest municipiu, la minã, a fost dezvelitã o plãcutã comemorativã, tocmai de Ziua Minerului.

Ceremoniile, însã, s-au tinut si aici la statuia minerului din centrul municipiului Vulcan, pentru ca astfel, toti locuitorii sã fie pãrtasi la eveniment. Un sobor de preoti a tinut o slujbã de comemorare, iar liderii minerilor de acum au punctat importanta acestei luni de varã pentru minerit.

„Când spunem Valea Jiului, ne gândim la minerit, pentru cã tot ce însemanã Valea Jiului înseamnã minerit.  Luna august ne aduce aminte de evenimentele tragice care s-au petrecut în minerit în aceastã lunã. Ne aducem aminte, cum în 1929, greva de la Lupeni a fost înãbusitã în sânge de regimul de la acea vreme. În august 1977, greva minerilor de la Lupeni, nu a creat victime omenesti, dar foarte  multi au fãcut puscãrie, foarte multi au fost deportati din Valea Jiului, pentru simplul fapt cã si-au cerut drepturile. Ne aducem aminte, cã luna august la Vulcan este o lunã neagrã, pentru cã în 6 spre 7 august 2001, în subteranele  minei Vulcan si-au pierdut viata 14 ortaci si colegi de ai nostri. Sâmbãtã dimineatã, la mina Vulcan, am dezvelit o placã comemorativã, pentru cã azi se împlinesc 30 de ani de la explozia din 1986, care a fãcut cele mai multe victime de la mina Vulcan. Din 1986 si pânã în prezent, la mina Vulcan au decedat 101 ortaci”, a spus Daniel Calimandruc, lider al minerilor de la Mina Vulcan.

Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan a recitat o poezie si le-a vorbit celor prezenti despre viitorul mineritului, ca drespre o decizie pe care actuala clasã politicã trebuie sã o ia cu mare grijã. „Suntem marcati de o triplã sãrbãtoare, Schimbarea la fatã, avem si comemorarea minerilor cãzuti în subteranele de la noi, iar acum trebuie sã mentionãm si faptul cã aici au fost încadrati si militari în termen, alãturi de mineri. (…) Sã îi comemorãm pe cei care au cãzut în subteranele din  Valea Jiului, preotii au fost invitati în acest sens, desigur. Apoi, sã urãm tuturor minerilor care lucreazã azi si celor ce au iesit la pensie, sã aibe viatã lungã, sãnãtate si putere de muncã si, pentru cã este Schimbarea la fatã, sã dea Dumnezeu ca aceastã zi sã schimbe mentalitatea celor care conduc tara asta, sã vinã spre cei ce lucreazã”, a precizat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

La ceremoniile de aici au luat parte si reprezentanti ai Consiliului Judetean Hunedoara, ai Prefecturii si ai mai multor institutii de stat, care au depus, alãturi de sindicasiti, de directori, reprezentantii partidelor politice si ai administratiei, coroane de flori, în amintirea eroilor mineri.

Diana Mitrache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.