5-6 august 1929, Lupeni, 30 de mineri mor împuscati pentru cã s-au revoltat împotriva conditiilor de lucru. 6 august 2016, câtiva mineri poartã coroane de flori, cu gândul la cei morti, dar si cu gândul la un viitor incert.

Manifestãrile dedicate omagierii minerilor cãzuti la datorie pentru un trai mai bun s-au desfãsurat, la Lupeni, în incinta uzinei electrice a unitãtii miniere, dar si la monumentul Lupeni 29. Dacã în anul 1929 la Lupeni mii de mineri îsi strihau nemultumirea, acum, câtiva lucrãtori în subteran au purtat coroanele de flori. Primarul municipiului Lupeni, Cristian Resmeritã, este de pãrere cã toti factorii decizionali trebuie sã facã în asa fel încât mineritul sã aibã o sansã.

“Pentru istoria municipiului Lupeni, pentru istoria Vãii Jiului, dar si pentru industria tãrii noastre este o zi importantã, pentru cã cele mai mari evenimente din industria minierã s-au petrecut la Lupeni. Ceea ce este trist este cã se pune problema existentei însãsi a mineritului. Astãzi trebuie sã îi comemorãm pe cei care au luptat pentru ca exploatãrile miniere sã functioneze, trebuie sã îi comemorãm pe cei care s-au jertfit. Eu cred cã trecem si peste aceste momente si sã facem în asa fel încât cei care conduc destinele mineritului, cei care reprezintã oamenii si aici mã refer la sindicate sã facã în asa fel încât oamenii care lucreazã în industria minierã sã aibã o sansã de a exista un 6 august si anul viitor în care exploatãrile miniere sã functioneze”,  a declarat Cristian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.

La Lupeni au avut loc ceremonii de depunere a coroanelor de flori în incinta unitãtii miniere, acolo unde în anul 1929, 30 de mineri si-au pierdut viata. Greva minerilor din Lupeni a avut loc în august 1929 ca rezultat al esecului unor îndelungate negocieri legate de salarizare si conditii de muncã. Aproximativ 6000 de muncitori au fost implicati în protestul provocat de salariile de mizerie si sãrãcia extremã în care trãiau minerii transilvãneni, deznodãmântul confruntãrii fiind cã 68 de mineri au cãzut sub gloantele trupelor armatei române trimise de cãtre guvernul tãrãnist sã reprime protestul, dintre care 28 au decedat pe loc, multi dintre ei împuscati fiind în spate.

Monika BACIU