Este una din legendele în viatã ale sportului, Vãii Jiului. Si asta nu poate fi decât o bucurie . Nãscut pe 25 iulie 1933, Vasile Tamas existã. Acolo, undeva discret, la Aninoasa. Omul, sportivul cu zeci si sute de titluri si medalii în tirul cu arcul, sportul dus la un înalt nivel, cel care în anul 1958 a pus bazele acestui sport în localitatea de sub Priboi.

“Am iubit sportul de când m-am nãscut”

De la vârsta de 11 ani, actualul octogenar Vasile Tamas a devenit membru al Asociatiei Sportive Minerul Aninoasa, devenind rapid un bun practicant al schiului de fond, cu locuri de podium la concursurile organizate la nivel national în Parâng si Straja, dar si la cele din Retezat, Semenic sau Poiana Brasov. Dragostea pentru arcul cu sãgeti a venit în anul 1956 – iatã, au trecut 60 de ani de atunci! –,   când a ajuns printr-o întâmplare la un concurs la Tg. Mures. Doi ani mai târziu, în 1956, pune bazele acestui sport la Aninoasa, Vasile Tamas si colegii sãi începând sã participle la concursuri de amploare în toatã zona. Schiul sau tirul cu arcul, l-au fãcut pe Vasile Tamas sã declare într-o zi “am iubit sportul de când m-am nãscut”.

Lozul cu noroc!

Prin 1975, aflându-se la vechiul CNEFS în Bucuresti, polisportivul Vasile Tamas (specialist în schi si alpinism) este trimis la Tg. Mures, pentru un concurs cu arcul cu sãgeti. Încurajat si de cunoscutul antrenor de la “Parângul” Petrosani, Vasile Holpetchi, sportivul Vasile Tamas se duce la Tg. Mures, face câteva antrenamente sumare cu antrenorul Zoltan Szabo, trage la concurs, dar… trage si un loz în plic, câstigând fabuloasa sumã pentru vremea aceea, 2000 lei! Din banii câstigati, îsi cumpãrã sãgeti – îl cuprinsese pasiunea! –. Revine în Valea jiului, la Aninoasa si în 1958 îsi formeazã o echipã din 7 sportivi. Asa a fost începutul.

Primele performate

Vasile Tamas avea sã polarizeze în jurul sãu, multi oameni care se vor implica în sport. Ani de muncã, vointã si abnegatie, avea sã scoatã tirul cu arcul din anonimat. Primele succese notabile vor apãrea abia la începutul anilor ’70. Primul success a fost în anul 1973, când Vasile Tamas a reusit îndeplinirea normelor de maestru al sportului. În 1975 sunt cucerite primele titluri de campioni nationali la juniori I individual si pe echipe.

Lantul succeselor

În anul 1978 ehipa de tir cu arcul Minerul Aninoasa reuseste cucerirea Cupei României pe echipe, cu sportivi de marcã alãturi de Vasile Tamas, precum Aurel Uritescu, Petricã Feier, Virgil Vlasin, Ghrorghe Pop, Ionel Petric, Dumitru Codrea, Ioan Pagnejer, Vasile Bud, Dorina Damian, Mariana Habian, Ana Cadar, Elena Gheorghe. De altfel, anul 1978 a fost unul senzational, trãgãtorii aninoseni doborând nu mai putin de 24 de recorduri ale României! Si asta în situatia în care în acea perioadã existau în România peste 25 de sectii de tir cu arcul!

Chiar la vârsta de 51 de ani, în 1982, Vasile Tamas va mai obtine un titlu national în anul 2004, devine singurul antrenor emerit din Valea Jiului. Sub “comanda” s-a, Minerul Aninoasa a acumulat peste 350 de medalii de aur, argint si bronz. Turcia, Grecia, S.U.A, Coreea, Italia, Mongolia, fostul U.R.S.S., sunt câteva din punctele importante cu vibrante emotii pentru Vasile Tamas, cel care prin spiritul sãu a inoculat bucuria acestui sport generatiilor care i-au urmat.

Genu TUTU