Peste 100.000 de oameni au murit din cauzã cã au dobândit, la locul de muncã, o formã de cancer. Situatia este valabilã la nivelul tãrilor UE si inspectorii de muncã ne atrag atentia cã tot ceea ce existã în biroul în care ne desfãsurãm activitatea, de la imprimante, la detergenti, sunt nocivi si ne pot îmbolnãvi.

Statisticile aratã cã, în România, în anul 2011, s-au produs 4.230 de decese din cauza cancerului profesional. De fapt, peste 53% din numãrul cazurilor de deces înregistrate sunt din cauza cancerului, statistica fiind valabilã la nivel europaean.

O campanie de prevenire si informare are loc în acest an în România, iar în Valea Jiului, inspectorii de muncã spun cã, pânã în decembrie, au în vedere sã îi instruiascã pe angajatori cu privire la astfel de riscuri. În fapt, este vorba despre aprofundarea cunostiintelor dobândite la instruirile din anii anteriori, informarea factorilor interesati despre obligatiile legale în domeniul substantelor chimice  si despre atributiile de control ale inspectorilor de muncã, iar mai apoi fac si controale, ca sã vadã dacã s-a înteles.

Inspectorii de muncã le explicã angajatorilor cã nu existã niciun sector de activitate care  sã fie scutit de astfel de riscuri, pentru cã toti folosim medicamente, detergenti, cosmetice, insecticide, iar în birouri ne expunem la vaporii emanati de toner, pasta corectoare, ori adezivii de pe hârtiutele autocolante. Plãtim, însã, pentru toate acestea, iar Organizatia Mondialã a Sãnãtãtii a estimat cã din 2012, din cauza accidentelor de muncã si a bolilor profesionale, s-au pierdut anual în lume în jur de 4 procente din Produsul Mondial Brut, echivalentul a 2,8 trilioane de dolari. Tocmai de aceea, inspectorii ITM au demarat o campanie de informare a oamenilor cu privire la expunerea la agentii chimici de la locurile de muncã.La final de an, vom afla cum a fost ea conceputã si ce mãsuri s-au luat în consecintã.

Diana Mitrache