Reprezentantii Ministerului Economiei au venit la Lupeni ca sã predea constructorului amplasamentul pentru un viitor parc industrial. Terenul va fi ecologizat, iar cei de la Conversmin, dar si constructorii, au venit la fata locului pentru a discuta ultimele detalii. Apoi, va urma ca, în maxim 2 ani, dupã cum spun autoritãtile locale, sã poatã fi dat investitorilor, cu acces la toate utilitãtile.

Raiul cãrbunarilor din lupeni face primii pasi spre statutul de parc industrial. Fosta groapã de gunoi a municipiului Lupeni  si locul pe care Societatea de Închideri de Mine a depus mereu steril, iar cãrbunarii au scotocit prin el dupã resturile de cãrbuni, va deveni parc industrial. Marti, la Lupeni, s-a semnat acordul de predare – primire între primãrie, Conversmin, Ministerul Economiei si firma constructoare, iar în cel mult douã sãptãmâni va fi organizat santierul propriu-zis si vor începe lucrãrile de ecologizare. „Ministerul, din banii de la bugetul public, va preda Conversmin-ului, care va începe procedura de executare a lucãrilor pentru acest proiect. Suma pe care o alocã ministerul, deocamdatã, nu este cunoscutã. Vor fi atât de multi bani, cât va fi nevoie pentru toate cantitãtile de lucãrãri prevãzute în proiect. Va fi nivelatã fosta haldã, pentru cã acolo este si o mlastinã, sunt foste locuri unde s-a depus pãmânt si gunoaie. Se va ecologiza aceastã suprafatã, se va aduce la un nivel acceptabil, se va planta iarbã si se va pune la dispozitia primãriei”, a spus Ioan Cristescu, reprezentant zonal Ministerul Economiei.

Primarul din Lupeni  spune cã de un sfert de secol se vorbeste despre ecologizarea acestui teren si cã, în sfârsit, se va  putea face acest lucru. La final, aici va fi acces la utilitãti si ar putea fi atrasi investitorii spre Lupeni.

„Astãzi am predat acest amplasament în suprafatã de 29,3 ha, cãtre cei de la Minsietrul Economiei, prin Conversmin. Avem o firmã câstigãtoare a licitatiei, astãzi (n.r 28 iunie 2016) le predãm amplasamentul si de sãptãmâna viitoare ei îsi vor face organizarea de santier si vor începe efectiv lucrãrile. Voi face în asa fel încât sã dãm parcele din acest teren absolut gratuit oricãrui investitor serios care va veni si va crea locuri de muncã”, a declarat Cristian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.

Acesta va fi singurul teren de aproximativ 30 de ha, care va fi pus la dispozitia celor interesati. Asta, mai ales cã va acces la apã, gaz metan, canalizare, curent de înaltã tensiune, ori chiar acces la drumul national 66A, ori la calea feratã, amplasatã  imediat în vecinãtatea terenului.

Diana Mitrache