Primarul ales al Devei, Petru Marginean, va avea mult de lucru daca vrea sa transforme  municipiul resedinta de judet intr-un punct de atractie pentru turisti.

Asta pentru ca, in timp ce cifrele oficiale releva faptul ca numarul turistilor care viziteaza Deva a scazut dramatic, ex-primarul Mircia Muntean a uitat si ce singur si-a propus. Obiectivele cuprinse in Planul de dezvoltare al municipiului Deva pentru perioada 2007 – 2013 sunt inca simple deziderate.

Amenajarea drumurilor de acces, a parcarilor si a sistemelor de marcaj in zonele turistice,  crearea si reabilitarea obiectivelor turistice, diversificarea ofertei turistice regionale si dezvoltarea mediului de afaceri in turism, calificarea personalului in turism, ori implementarea unui sistem de dezvoltare si promovare turistica pentru municipiul Deva sunt doar cateva dintre pubctele cuprinse in Planul de dezvoltare al municipiului Deva pentru perioada 2007 – 2013, la capitolul Turism, program aflat pe site-ul municipalitatii. Un program care a ramas la stadiul de vorbe in vant, din moment ce nici macar edilul – sef al urbei, Mircia Muntean nu pare sa-si mai aduca aminte de el, daca tinem cont de faptul ca proiectele sunt inca nerealizate. Cum tot la capitolul „deziderate” ramane si proiectul de dezvoltare a „turismului de nisa”, respectiv al

turismului din zonele periurbane ale municipiului Deva.  De fapt, cum putem sa vorbim despre crearea altor obiective turistice, cand nici cele existente nu sunt puse in valoare asa cum ar trebui, desi unele sunt de maxim interes istoric ori natural, iar turismul in Deva se face mai mult pe bajbaite, iar informatia se transmite, ca si Balada Miorita, din gura in gura.

Iar rezultatele se vad cu ochiul liber. Numarul turistilor a scazut dramatic si asta nu doar pe fondul crizei, asa cum se tot invoca la nivel oficial. Iar cifrele spun totul. Conform datelor oficiale ingrijorator este faptul ca, de la an la an, in “Era Muntean” municipiul Deva este tot mai putin atragator din punct de vedere turistic.

Daca in 2007 Deva gazduia 38.059 de persoane, in 2009, cifra a scazut la putin peste la 23.000, iar trendul a  fost tot descendent. Ce inseamna 23.000 de turisti pe an? Nici 500 pe saptamana.

Singurul care nu pare ingrijorat de aceste cifre este chiar ex-primarul Mircia Muntean, care in campania electorala a parut mult mai interesant de nedeile si balciurile electorale din Valea Jiului chiar decat de Cetatea – monument care strajuieste urbea.

Carmen Cosman