Ministerul Energiei cautã solutii urgente pentru mentinerea mineritului din Valea Jiului. Secretarul de stat, Cristian Busu, sustine cã minerii sunt cei care, astãzi, plãtesc pentru pretul nepriceperii celor care au împins aceastã activitate la marginea falimentului.

“Când vine vorba despre sectorul minier din România, aud mereu aceeasi formulã sacrosanctã: “Cineva (nu e clar cine) vrea sã desfiinteze mineritul, sã închidã minele si sã lase oamenii pe drumuri”. E greu sã rãspunzi oamenilor supãrati, care au lucrat în întreprinderi împinse cãtre dezastru financiar, cã desi nu e vina lor, ei sunt cei care plãtesc mereu pretul nepriceperii si a relelor intentii. Dar e usor sã rãspunzi celor care aruncã dezinformãri pe toate drumurile, de la înãltimea unui pretins profesionalism: unde ati fost pânã acum domnilor?  De ce nu existã nicio politicã limpede pe care statul sã si-o asume atunci când vine vorba de minerit”, sustine Cristian Busu, secretar de stat în Ministerul Energiei. Oficialii ministerului sustin cã pentru Complexul Energetic Hunedoara este nevoie de mãsuri urgente, însã acestea trebuie corelate si cu influentele europene. În Europa minele de cãrbune au intrat pe program de închidere. Secretarul de stat spune cã minele nu se inchid la comanda unora, iar siguranta energeticã nu se decide în emisiuni televizate.

“Am decis înfiintarea Comitetului de Coordonare pentru Activitatea Minierã, cu scopul de a analiza starea actualã a sectorului resurselor energetice minerale – cãrbune si uraniu. O minã nu se închide când vrea unul sau altul, iar destinul unui sector vital pentru siguranta energeticã nu se decide prin emisiuni TV. E timpul unor concluzii clare, trase de specialisti care îsi pot dovedi profesionalismul si care sunt capabili sã îsi asume rãspunderea pentru decizii. Transparenta nu presupune timp petrecut în spatiul public, ci mai ales sã iei decizii si sã le fundamenteze just. Comitetul coordonat  de un secretar de stat din Ministerul nergiei, are în componentã specialisti din cadrul ministerului si din fiecare subsector de activitate, reprezentanti ai companiilor de profil, ai mediului academic, patronate si sindicate representative.  Sectorul minier are nevoie de cele mai bune mãsuri de redresare si reorganizare pentru a putea mentine un mix energetic echilibrat în Sistemul Energetic National. Avem nevoide de mãsuri urgente si viabile pentru ca acest sector sã supravietuiascã, iar specialistii din Comitetul de Coordonare au sarcina sã identifice cât mai repede aceste solutii, tinând cont de realitatea cu care se confruntã sectorul si de contextul international”, aratã Cristian Busu.

În luna ianuarie, lunã închisã contabil, pierderea la Complexul Energetic Hunedoara este de 16.590.000 lei, ceea ce reprezintã, potrivit oficialilor Ministerului Energiei, 535.000 lei pe zi. Suma reprezintã 50% din cifra de pierderilor aferente perioadelor anterioare, respectiv 1.000.000 lei/zi.

Monika BACIU