Greenpeace vrea eliminarea definitivã a producãtorilor de cãrbune. ONG-ul care militeazã pentru un mediu curat dã o loviturã sub centurã Complexului Energetic Hunedoara. Greenpeace vrea eliminarea de pe piatã a producãtorilor de energie pe bazã de cãrbune în vederea reducerii emisiilor provocate de gazele cu efect de serã.
Greenpeace România este singurul ONG care a fost invitat sã ia parte la procesul de consultãri publice derulat de Guvern pentru viitoarea strategie energeticã. În cadrul grupului de lucru pentru energie electricã – parte a etapei de analizã calitativã – Greenpeace a participat la sesiunea de lucru din 9-10 martie 2016, unde a fãcut recomandãri pentru un sector energetic orientat cãtre viitor. Greenpeace a transmis în scris un set de recomandãri menite sã contribuie la îmbunãtãtirea etapei de modelare cantitativã (pasul urmãtor în elaborarea strategiei energetice).
“Ca sã avem o strategie cu adevãrat utilã este important sã abordãm realist problemele actualului sector energetic. O mare parte din capacitate de producere a energiei este învechitã si cât de curând va trebui sã punem altceva în loc. Acel ceva trebuie sã fie avantajos economic, dar si prietenos cu mediul natural; suntem poate în punctul cel mai potrivit sã începem o tranzitie cãtre un viitor energetic curat”, a subliniat Ionut Cepraga, coordonator de campanii.
Greenpeace sustine cã statele membre trebuie sã considere cele trei obiective drept minimale si sã îsi planifice niveluri de actiune climaticã mai ambitioase. Prin noua sa strategie energeticã, România poate alege tranzitia cãtre un sistem energetic adaptat cerintelor de viitor sau poate continua sã modifice superficial pe cel mostenit din secolul trecut, perpetuând astfel ineficienta.
Nu este pentru prima datã când cei de la Greenpeace pun gând rãu acestei industrii. Potrivit unui raport al Greenpeace, acestia acuzã costul ridicat al cãrbunelui în România si pericolul pe care acesta îl reprezintã pentru populatie. “Pornind de la statistici oficiale ale Ministerului Economiei, calculele aratã cã subventiile în 2005-2013 pentru industria cãrbunelui se ridicã la 3.76 mld. de lei comparativ cu doar 0.81 pentru regenerabile.
Comparând scenarii alternative pentru productia de energie electricã, ajungem la concluzia cã ar fi suficient sã transferãm subventiile de la cãrbune la regenerabile pentru a acoperi nevoia de investitii publice în tehnologie modernã, ceea ce ar însemna un sistem energetic mai stabil si mai sigur. În total, studiul estimeazã cã din 1990 industria de cãrbune a primit subventii în valoare de 15 mld. de lei, ceea ce reprezintã 2.3% din PIB-ul unui an. Aceastã valoare nu include costul externalitãtilor precum costul crescut asupra sistemului national de sãnãtate ca rezultat al bolilor cauzate de poluarea aerului”, se aratã într-un raport al Greenpeace. Mai mult decât atât, raportul Greenpeace aratã cã productia de energie pe bazã de cãrbune nu este viabilã.
“Conform analizei, productia de energie din cãrbune si lignit în conditiile actuale, în România nu este viabilã economic, întrucât preturile pe piatã ale energiei depãsesc costul marginal al lignitului si al huilei ale CE Oltenia si Hunedoara doar câteva ore pe an. Drept urmare, acesti producãtori, tin în functiune maximum o treime din capacitatea nominalã si au nevoie de subventii operationale pentru a rãmâne pe piatã”, se mai aratã în raportul Greenepeace.
La finalul raportului, cei de la Greenpeace aratã cã sprijinul pentru cãrbune si dependenta de resurse nucleare ar trebui sã scadã, în timp ce ar trebui sã creascã ponderea regenerabilelor.
Monika BACIU