Complexul Energetic Hunedoara are datorii de sute de mii de lei la Transelectrica. Transportatorul national de electricitate, Transelectrica, are de recuperat la data de 16 februarie 2015 sume importante de bani. Complexul Energetic Hunedoara are de plãtit diferite sume de bani pentru transportul energiei electrice, cogenerare dar si alte creante.
Potrivit datelor statistice de la Transelectrica, Complexul Energetic Hunedoara avea de plãtit la data de 16 februarie suma de 846.039,99 pentru transportul energiei electrice. Suma se recupera pe cale comercialã, nu prin instantã. Transelectrica are de recuperat bani si pentru cogenerare. CEH are de plãtit la aceastã categorie suma de 318.656,76 lei, aceasta fiind recuperatã pe cale comercialã. Si pentru piata de echilibrare CEH are datorii fatã de Transelectrica, suma pe care societatea o are restantã la data de 16 februarie fiind de 140.212,23 lei. Potrivit evidentelor Transelectrica, societatea energeticã din Hunedoara avea la data de 16 februarie 2016 creante în valoare de 1.304.908,98 de lei.
Complexul Energetic Hunedoara este cel mai mare agent economic din Valea Jiului si din judetul Hunedoara, fiind totodatã singura societate care furnizezã agent termic în municipiul Deva si în orasele din Valea Jiului. Complexul asigurã circa 5% din productia de energie electricã a României si are aproximativ 6.500 de angajati. În plus, în baza unei HG din 2013, o parte din energia necesarã pentru echilibrarea sistemului energetic national în situatiile în care apar brusc diferente mari între productia si consumul de electricitate este achizitionatã obligatoriu de Transelectrica de la Complexul Energetic Hunedoara, în regim reglementat. Iarna aceasta, potrivit planurilor Guvernului, necesarul total a fost de 700 hMW/h, din care 460 hMW/h sunt achizitionati de la CE Hunedoara.
Transelectrica este operatorul de transport si de sistem din România, cu un rol cheie pe piata de energie electricã din România. Societatea administreazã si opereazã sistemul electric de transport si asigurã schimburile de electricitate între tãrile Europei Centrale si de Rãsãrit, ca membru al ENTSO-E (Reteaua Europeanã a Operatorilor de Transport si Sistem pentru Energie Electricã).
Transelectrica este responsabilã pentru transportul energiei electrice, functionarea sistemului si a pietei, asigurarea sigurantei Sistemului Electroenergetic National (SEN). De asemenea reprezintã principalã legãtura dintre cererea si oferta de electricitate, echilibrând permanent productia de energie cu cererea.
Monika BACIU