Miner reprofilat pe pastorit

Un fost miner din Valea Jiului s-a apucat de pastorit. Creste capre si o face pentru a-si intretine sanatatea, pentru ca in anii petrecuti in subteran a aflat cat de benefic e laptele de capra. A muncit zeci de ani in maruntaiele muntilor din Valea Jiului. A dat carbune si s-a caznit cu lopata „inima lui Stalin” sa scoata aur negru. In praf, la brigada si-a petrecut anii pana la pensie, dar cand a iesit la suprafata definitiv, cand nu a mai avut grija intunericului in care se cufunda zilnic, s-a apucat de umblat pe dealuri. Si nu oricum, ci cu o mica turma de capre. Simion Minteoan sta la bloc si din anii 60 locuieste in Petrosani. A fost atras mereu de animale, a crescut oi si vaci, iar acum, la 70 de ani impliniti s-a gandit sa isi creasca in liniste turma.

Omul povesteste cum a venit aici cu parintii si aici a ramas. „In ianuarie am implinit 70 de ani. Am venit aici cu parintii mei din zona Clujului, unde am invatat ca e bine sa cresti animale. Am facut armata,mi-am intemeiat o familie si aici am ramas. Am lucrat la front toata viata, dar acum sunt pensionar. Nu a fost usor, dar acum am caprele mele si le tin pentru sanatate. Laptele, branza sunt foarte bune si laptele se bea nefiert. Nu are colesterol, e curat, ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la bolile de plamani. Eu stiu ca am lucrat la front si toti  minerii fac silicoza. De aia am crescut caprele si doar pentru mine si familia mea”, spune Simion Minteoan, minerul pensionar, devenit pastor.

Fostul miner spune ca nu vinde nici lapte, nici branza si nici iezi. Ii creste pentru el si familia sa. Are cateva capre si iese zilnic cu turma la pascut. Ii place asta, iubeste animalele si ele il asculta, chiar daca uneori caprele sunt indaratnice. „Rar am mai dat cate un litru de lapte la cate unul care mi-a cerut ca avea copilul bolnav. Eu le cresc ca imi fac mie bine, imi face bine miscarea si laptele si branza”, spune batranul pastor.

La anii sai, fostul miner care a dat la lopata in mina stie care sunt efectele benefice ale laptelui de capra si mai ales pune pret pe libertatea de a iesi la camp cu animalele.

Pentru ca sta la bloc, povesteste cum e o zi din viata lui. „Ma trezesc devreme, la 5, ca am lucrat la mina. Imi beau cafeaua si apoi plec la capre. Le tin la niste momarlani mai sus de blocul in care locuiesc. Le vad cum sunt si plec cu ele la pascut. ªi acum am una care trebuie sa fete. Sunt atent in orice clipa cu ele. Caprele sunt rele, nu e usor sa le cresti, dar mie imi place si ele ma plac, ca nu vedeti cum stau pe langa mine?”, a mai adaugat pensionarul.

In fiecare zi, domnul Simion iese la pascut cu micuta sa turma. Caprele il urmeaza peste tot constiincioase si oamenii il privesc cu respect, pentru ca este sanatos si are inca putere de munca, dupa atatia ani.

Diana Mitrache

Advertisements

2 comentarii la „Miner reprofilat pe pastorit

  • 26 aprilie 2012 la 12:54
    Permalink

    De vis. Ciobanas de capre printre blocuri intr-o tara membra UE. Exceptional.

  • 18 iunie 2012 la 04:18
    Permalink

    Prima oara pe aici , citind counemtmrile nu am putut sa ma abtin Nu stiu dc insa in genere desi sunt inca mik:D as putea spune , insa cred ca este normal sa vb cu cineva practic necunoscut la per tu. In comentari oricum este o adresare mai nepersonala , treaca mearga oricum . Iar faza cu frontul comun cata dreptate:D eram mica , mica aveam vreo 15 ani si eram la liceu , invatam la sf asteapta si mergeam cu tramvaiul aproape de la un capat la altul . S-a urcat o doamna in varsta , m-am ridicat am oferit locul, sa eliberat un alt loc , m-am asezat si tot asa de vreo patru ori , la un moment dat m-a furat peisajul si ma uitam pe geam , si o doamna in varsta s-a asezat in dreptul meu , dupa cateva secunde de liniste , ma apasat pe umar si a inceput morala cu batranetea , nesimtirea mea si faptul ca ma fac ca ma uit pe geam 😀 de atunci nu ma mai ridic pentru nici una Facerea de bine .:D

Comentariile sunt închise.