Cum v-am promis, iata-ma-s, cu fotoreportajul de la competitia fotbalistica dintre copiii cu aere de vedete, care se vor Hagi, Messi, Puyol, sau, ma rog, macar Damian Militaru. N-am stiut cum sa abordez acest subiect  “delicat” – adica sa scriu despre fotbal, dar un prieten (ce vina am eu ca am numai prieteni destepti?) mi-a zis ca o sa ma descurc: “Matale, nea Mircea, esti oltean si trebuie sa stii ca toti oltenii sunt destepti, de-aia se considera ca expresia <<oltean destept>> e pleonasm!”

…Atmosfera incendiara, duminica, pe stadionul din Dealul Institutului. Patru grupe de copii, de la Lupeni si Petrosani participa la o competitie nationala, girata de cel mai bun si cel mai iubit fotbalist al romanilor, aromanul Gica Hagi.  Atata incrancenare, atata patima si atata (frumoasa) pasiune n-am mai vazut demult.

… In tribune, grupuri de parinti, grupati pe echipe si crispati de emotii, strigau, de mama focului, la copiii aia de 10 – 12 ani sa se miste mai cu talent. Tobe, surle, strigaturi.

Am vazut, printre acestia, oameni seriosi, femei de cariera, veri de-ai doilea, frati, surori, care scandau frenetic “Hai ai nostrii!” Pana la urma, era o lupta a orgoliilor dintre fostii “berbecuti”, care cresc acum niste “mielusei”, cum va spuneam  in articolul din ziarul de luni. De ce spun asta? Pentru ca, intr-o pauza dintre meciuri, am dorit sa fac fotografii de grup cu acesti copii si cu antrenorii lor. Spre surprinderea mea, unul dintre fotbalistii Jiului, oameni de fotbal despre care am avut o impresie deosebita, Toni Sedecaru, fost la Jiul, fost la Steaua, iar la Jiul (ginerele unui alt om de fotbal, Cornel Carare) un tip pe care l-am iubit si l-am apreciat, m-a repezit, spunandu-mi sa nu fac fotografii echipei sale, fiindca e ocupat. L-am lasat… “ocupat”.

Au fost doua meciuri. In primul, „stiinta Petrosani” a invins, indubitabil, cu scorul de 7 – 2, echipa lui Sedecaru („Jiul” Petrosani) si de aici intelegeam de ce era Toni suparat. In cea de-a doua partida, Jiul Petrosani (antrenata de „bascani”, adica de Damian Militaru si Huza) a invins „Minerul” Lupeni cu 3 -1.

Competitia „Danone”, Cupa „Gheorghe Hagi” continua. Ce e sigur, e ca „stiinta” Petrosani, trebuie sa mai dispute o partida cu  „Real” Deva, iar „Jiul” (grupa Miliataru – Huza) mai au de disputat inca doua meciuri.

Apoi, urmeaza faza de la Timisoara. Unde „stiinta Petrosani” poate sa mearga. Hai ai nostri!

Mircea BUJORESCU