Credeau cã s-au sistat lucrãrile în Cimitirul Evreiesc, dar abia acum începe adevãratul scandal. Cei care locuiesc în apropiere s-au trezit cu drumul degradat, iar evreii cer sprijin Rabinatului din Israel.

Abia au cerut o ordonantã de încetare a lucrãrilor pentru montarea unei antene în Cimitirul Evreiesc si s-au si trezit cu drumul spart. Oamenii ce locuiesc pe strada din apropierea locului de veci au chiar înregistrãri surprinse pe camerele de luat vederi, în care se observã clar cum constructorii au urcat sus în cimitir si le-au distrus strada asfaltatã de ei.

„Am camerã de înregistrare si apare data de 6 septembrie, undeva la ora 17,24. Urca cu spatele o masinã de tonaj mare si de aici au reiesit tot felul de deformatii, gropi în asfalt, care se pot vedea”, spune Marius Chiritescu, unul dintre locatarii de pe strada ce urcã spre cimitir. „Am constatat cã ne-au rupt drumul, lucrãrile nu s-au oprit asa cum credeam. Starda este deja terminatã, ruptã de sus pânãjos. Speram sã înceteze lucrãrile astea. Am discutat cu toti vecinii si nimeni nu este de acord. O sã vinã iarna, strada se va crãpa mai rãu si la primãvarã nu stim cine o reparã, cã am fãcut-o pe banii nostri”, spune Irina, o altã locatarã a acestei strãzi.

3-1Cel mai afectat pare a fi locatarul din apropierea cimitirului. La el s-au surpat drenajele pentru apã si tot în dreptul sãu s-a rupt si asfaltul.Omul spune cã la iarnã va avea probleme din cauza acestor lucrãri pe care le credea finalizate si care continuã fãrã

probleme. Asta chiar dacã omul credea cã lucrãrile s-au sistat. „Am crezut cã nu va începe. Nu ne-a întrebat nimeni. Distanta pânã la proprietatea mea este de 20 m. Nu m-a întrebat nimeni, Drumul l-am fãcut noi vecinii pe banii nostri. Acum uitati cum aratã! Mi-au stricat toate drenajele de apã ce veneau din cimitir. Acum, la iarnã nu stim ce vom face. Credeam cã s-au oprit, dar ei au lucrat. Noi nu vedem un santier în lucru. Doar ce am vãzut cã au venit cu masina de 20de t si se vede jos cã drumul rezistã la 3,5 t.  Suntem stupefiati”, a adãugat Cristinel Zaharia.

Nici evreii nu se lasã mai prejos, iar pentru acest caz de la Petrosani a fost sesiuzat Rabinul din Israel. „Noi, toti considerãm cã e o profanare de morminte si membrii

familiilor care au apartinãtorii îngropati în cimitir sunt siderati si total nemultumiti de

atitudinea celor care au dat aviz. Din datele pe care le cunosc, foarte multi români stabiliti în Israel s-au sesizat, au citit pe internet toatã aceastã „mãgãrie” si sunt revoltati si ne-au promis cã vor lua legãtura cu Marele Rabinat al Israelului, care se presupune cã ar putea avea o influentã asupra evreilor din România, sã îi întrebe dacã ei stiu despre asemenea lucruri.

3-2Eu vã spun cã nicãieri în lumea asta, într-un cimitir nu se poate construi nimic”, a mentionat Octavian Popescu, unul dintre cei care are morminte ale celor dragi în acest loc de veci. Constructorii antenei din Cimitirul Evreiesc – o firmã de telefonie mobilã, au primit ceva avize de la primãria din Petrosani, care a acceptat constructia antenei GSM, dupã ce Federatia Evreilor de La Bucuresti si-a dat avizul. Toti cei care s-au trezit în acest scandal au actionat deja firma în instantã, însã, deocamdatã se pare cã nimic nu îi opreste pe constructori sã îsi vadã de lucrãri cu orice chip.

Diana Mitrache