Deputatul Monica Iacob Ridzi cere Ministrului Energiei aplicarea urgentã a programului de investitii în minerit si energie. Initiativa parlamentarului din Valea Jiului vine dupã ce a discutat cu sindicalistii din industria extractivã a huilei.

Pentru a veni în sprijinul minerilor, Monica Iacob Ridzi a depus, vineri, la Camera Deputatilor o interpelare adresatã Ministrului Energiei, Constantin Nitã, prin intermediul cãreia îi solicitã acestuia punerea în aplicare, de urgentã, a Programului de investitii în sectorul minier si energetic din judetul Hunedoara. „Am primit o sesizare din partea Sindicatului Muntele, prin care sunt înstiintatã cã Guvernul, prin Ministerul Energiei, desi si-a asumat încã din primãvarã implementarea unui amplu Program de Investitii în Minerit si Energie la Complexul Energetic Hunedoara, acesta întârzie sã fie pus în aplicare. Pe cale de consecintã, am decis sã-i adresez domnului ministru Constantin Nitã încã o interpelare parlamentarã, pentru a afla când si cum se va aplica acest program de investitii necesar pentru salariatii de la minele de cãrbune din Valea Jiului si de la cele douã termocentrale din cadrul CEH”, a declarat deputatul Monica Iacob Ridzi.

Deputatul din Valea Jiului sustine cã mineritul e o ramurã ce tine în viatã aceastã zonã si îi cere ministrului sã se implice pentru a o tine în viatã. „Constituirea, dupã îndelungi formalitãti, a Complexului Energetic Hunedoara, desi reprezintã un pas important si necesar în relansarea economicã a industriei termoenergetice din România, poate constitui o bazã solidã pentru activitatea economicã si socialã din Valea Jiului si din întregul judet Hunedoara, numai dacã, înainte de a solicita noii entitãti economice care constituie cel mai important agent economic în regiune sã functioneze independent pe piata nationalã si europeanã de energie, îi sunt asigurate resursele necesare pentru a face fatã unei astfel de provocãri. Asemenea minerilor si energeticienilor din Valea Jiului, consider la rândul meu cã statul român are obligatia de a asigura resursele financiare, programul de mãsuri si legislatia aferentã relansãrii Complexului Energetic Hunedoara pe piata nationalã de energie. Acest lucru, în opinia tuturor specialistilor în domeniu, nu poate fi fãcut în lipsa unui program coerent si masiv de investitii. Investitii care sunt necesare atât pentru cresterea capacitãtilor de productie la cele douã termocentrale componente – Mintia si Paroseni – precum si pentru retehnologizarea si modernizarea minelor de cãrbune care fac parte din noul Complex Energetic Hunedoara – EM Livezeni, EM Lonea, EM Vulcan, EM Lupeni”, aratã, în interpelarea sa, deputatul Monica Iacob Ridzi. Singurele investitii ce se preconizeazã la CEH sunt cele negociate cu chinezii si ele vizeazã deocamdatã doar Termocentrala Mintia.

Diana Mitrache