La 10 ani de la înfiintarea, pe hârtie, a Unitãtii de Asistentã Medico – Socialã din Uricani, aceasta încã nu functioneazã. Asta desi în clãdire s-au pompat miliarde de lei si chiar s-a angajat personal administratitv.

Doi consilieri locali au propus în plenul CL Uricani constituirea unei comisii de analizã si verificare a activitãtii desfãsurate la Unitatea de Asistentã Medico – Socialã din Uricani si  posibilitãtii de a acorda servicii medicale si de îngrijire, precum si servicii sociale persoanelor cu nevoi medico – sociale. Comisia ar fi trebuit sã functioneze pe toatã perioada lunii septembrie si, la finalul activitãtii, sã prezinte un raport amãnuntit cu ce s-a stabilit si ce se poate face. „Aceastã comisie avea ca principal scop gândirea unor variante sub care se poate deschide respectivul obiectiv, înfiintat prin HCL în 2003”, a explicat unul dintre initiatorii proiectului, consilierul Daniel Moraru. Echipa primarului din Uricani, Dãnut Buhãescu, s-a opus adoptãrii proiectului, pe motiv cã este în lucru strategia de dezvoltare a orasului Uricani pe perioada 2014-2020 si proiectul s-ar suprapune peste aceasta! Iar consilierii locali apropiati edilului au votat împotrivã.

O istorie  de miliarde

5-1Istoria UAMS începe în urmã cu 10 ani, când, prin HCL nr. 35/2003, s-a decis înfiintarea unei unitãti de asistentã medico-socialã ca institutie rezidentiala, cu personalitate juridicã, în subordinea Consiliului Local al Orasului Uricani, prin reorganizarea Spitalului Orãsenesc Uricani. De asemenea, tot în 2003 au fost aprobate prin HCL 49/2003 numãrul de personal, structura organizatoricã, statul de functii si Regulamentul de organizare si functionare a UAMS. De atunci, UAMS „functioneazã” pe hârtie cu 4- 6 angajati – respectiv director, economist, personal, administrator si 2 îngrijitoare curãtenie – dar fãrã a avea activitate propriu zisã. De precizat, însã, cã acea clãdire – care pânã în 2003 a adãpostit spitalul – a înghitit câteva miliarde bune de lei. Fosta clãdire ar fi urmat, potrivit proiectului întocmit de edili, sã se transforme într-o modernã unitate de asistentã medico – socialã, care sã preia si cazurile sociale grave, o investitie calculatã la vremea respectivã la 22 – 24 de miliarde de lei. Actualizat cu rata inflatiei, costurile tind sã devinã astronomice pentru un proiect ce pare tot mai departe de a fi vreodatã functional. Si, mai trebuie precizat, conform cifrelor oficiale, cã angajatii actuali înseamnã salarii de circa 100 mii lei/an, si asta pentru o unitate care nu functioneazã. Oare care ar fi costurile, dacã UAMS Uricani ar si functiona, tinând cont cã sunt prevãzute 30 de paturi?!

Strãbat zeci de kilometri pentru asistentã medicalã de specialitate

Unitatea de asistentã medico – socialã a rãmas doar cu o plãcutã amplasatã pe clãdire, pentru cã nu erau întrunite toate conditiile impuse de legislatie pentru functionarea ei si, în special, cele legate de circuitele medicale. Într-unul dintre corpuri au fost închiriate spatii pentru medicii de familie, la parterul aceluiasi corp de clãdire s-a amenajat un Compartiment de Primire Urgente, care apartinea de Spitalul Municipal Lupeni, dar între timp Spitalul Lupeni si-a retras medicii de aici. În plus, nici ambulatoriul de specialitate despre care se tot vorbeste de câtiva ani nu a  functionat niciodatã. Si pentru cã cele aproximativ 11.000 de suflete ce trãiesc în Uricani si satele apartinãtoare nu se mai acorda asistentã medicalã, aici s-a deschis Centrul de Permanenta, care este deservit de medicii de familie ce au contract cu CJAS si DSP. Acesta este, deocamdatã, functional, dar în conditii improprii, în fosta spãlãtorie a spitalului.

Acestea au fost premisele ce au stat la baza deciziei celor doi consilieri locali de al Uricani de a propune înfiintarea  unei comisii de analizã. Practic, se dorea gãsirea unei modalitãti viabile de deschidere a respectivului obiectiv medical. Proiectul nu a trecut, însã, iar UAMS rãmâne doar un proiect frumos ce are slabe sanse de a fi vreodatã realizat. Iar în tot acest timp, localnicii din aceastã zonã trebuie sã strãbatã kilometri întregi dacã au nevoie de asistentã medicalã de specialitate, pentru cã spitalul lor s-a desfiintat, iar clãdirea zace practic nefolositã.

Carmen Cosman