8Minerii din Valea Jiului sunt în aceastã sãptãmânã în concediu „fortat”. Aceasta este prima sãptãmânã, când ortacii vor sta acasã si nu vor intra în subteran pentru a da productie.

Motivul este legat de faptul cã responsabilii Complexului Energetic Hunedoara au cerut doar 80.000 de tone de cãrbune, iar în conditiile în care capacitatea SNH-ului astãzi este de 110-120.000 de tone de cãrbune, ortacii nu mai trebuie sã scoatã huilã.  Întreaga comandã s-a putut onora în 15 zile lucrãtoare, iar din data de 25 iunie pânã în data de 28 iunie 2013 toti salariatii stau acasã. În plus, pentru cã nu toti minerii mai au zile de concediu, cei care si-au epuizat zilele de odihnã, vor asigura, cel mai probabil posturile de inspectia. Asta deoarece în subteran, în perioada în care nu se dã productie, se lucreazã doar la aeraj, evacuarea apelor pluviale si inspectia locurilor de muncã.

Minerii din Valea Jiului îsi reiau activitatea de productie abia sãptãmâna viitoare, dar salariile pe aceastã lunã le vor fi oricum diminuate, pentru cã s-au lucrat mai putine posturi.

Diana Mitrache