8Ancheta în cazul celor doi angajati ai minei Paroseni arsi în subteran bate pasul pe loc.  Reprezentantii societãtii angajatoare asteaptã ca si cel de-al doilea miner sã se externeze, asa încât sã îi poate audia pe cei doi electricieni pentru a vedea ce s-a întâmplat în subteran.

Responsabilii Societãtii Nationale de Închideri de Mine Valea Jiului nu pot continua ancheta în privinta celor doi electricieni arsi în subteran al Mina Paroseni, pentru cã una dintre victime este încã internatã. „Îi vom audia si pe cei doi angajati, dar deocamdatã unul dintre ei este încã în spital. Asteptãm sã se externeze si îi vom audia pe amândoi”, a declarat Petru Drãgoescu, directorul general al SNIMVJ, de care apartine unitatea minierã. Pânã în prezent, cei care desfãsoarã ancheta internã au stat de vorbã cu persoanele care au fost implicate în acel program de lucru si s-au fãcut verificãri în subteran. Odatã strânse toate documentele, pot fi trase concluziile si dispuse mãsuri în consecintã. În acest caz sunt luate în calcul toate variantele si nu este exclusã nici o culpã a celor doi electricieni.

Arsi de un arc electric

8_1Reamintim cã în urmã cu aproximativ douã sãptãmâni, doi electricieni de la Mina Paroseni au ajuns la spitalul din Lupeni cu arsuri pe fatã, pe mâini si la nivelul picioarelor. Cei doi angajati ai unitãtii miniere verificau o instalatie în subteran, când s-a produs un arc electric. La începutul fiecãrei luni se face trecerea ventilatoarelor, adicã ventilatorul principal pe care s-a mers timp de o lunã, devine rezervã si viceversa. Schimbul de ventilatoare trebuiau sã îl facã Adrian Chira, conducãtor formatie de lucru, si Vasile Serban, electrician. Si, pentru cã s-a constatat o usoarã defectiune a ventilatorului devenit principal, cei doi s-au deplasat la statia de transformare din subteran, pentru a vedea dacã este aici o problemã. La un moment dat s-a produs un arc electric si ambii au suferit arsuri de gradul I, primul pe mânã si fatã si al doilea pe mânã si picior.

Carmen Cosman