PSD Petrosani si-a ales conducerea sâmbãtã, alegeri care au durat nouã ore datoritã competitiei acerbe, a atacurilor la persoanã, a cuvântãrilor parlamentarilor si senatorului, a directorilor din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, inclusiv a noului director general al acestuia, Daniel Andronache, a duratei votului si numãrãrii si apoi a contestãrii si verificãrii rezultatelor.

3_1site”Întâi te ignorã, apoi râd de tine, apoi se luptã cu tine, apoi câstigi” pare sã fi fost cel mai potrivit citat pentru Conferinta de alegeri a PSD Petrosani, iar cea care a încurajat candidatii prin zicerea lui Mahatma Gandhi a fost deputatul de Hunedoara si vicepresedinte al PSD filiala judeteanã, Natalia Intotero. Si asta dupã ce unul dintre candidati, Francisc Gerschner, invocase ”Cele 7 pãcate sociale” ale aceluiasi Gandhi – ”Politica fãrã principii, bogãtia fãrã muncã, afaceri fãrã moralitate, plãcerea fãrã constiintã, educatia fãrã caracter, stiinta fãrã umanism, credinta fãrã sacrificiu personal”- pãcate care ar trebui diminuate pentru a merge mai departe cu folos.

Lume bunã si otravã…

La Conferinta PSD, de la Petrosani, au participat presedintele si vicepresedinti ai PSD Hunedoara, care sunt si parlamentari, deputatul Cristian Resmeritã, senatorul Cosmin Nicula, directorii SNH si SNÎM, Nicolae Drãgoi, respectiv Petre Drãgoescu, si noul director general al Complexului Energetic Hunedoara, Daniel Andronache. De asemenea au fost prezenti directori ai unor institutii si directii judetene.

Conferinta a fost condusã de Laurentiu Nistor, presedinte judetean PSD si deputat de Hunedoara. Luãrile de cuvânt nu au fost lipsite de atacuri, de puneri la colt, de apostrofãri directe, dar civilizate pânã când cel mai în vârstã membru al PSD, 92 de ani, Cotot a ”otrãvit” sala cu acuzatii grave, de vînzãri de functii, a jignit în dreapta si în stânga dupã care a adormit pe fotoliul ocupat în salã. Cei care i-au urmat la cuvânt, vãdit bulversati de discursul nonagenarului, care se stia cã nu va participa la Conferintã, au redresat lucrurile cu hotãrâre, dar interventia a fost binefãcãtoare pentru cã a clarificat situatii care pânã atunci pãruserã tulburi. Respectiv, de ce a candidat Ioan Rus la functia de primar dacã nu si-a dorit, de ce au existat tabere în PSD, de ce Costel Postolache a reprosat conducerii judetene promisiuni neonorate etc., toate acestea au fost clarificate punctual.

Invitatii au vorbit despre proiectele Vãii Jiului, iar deputatul Cristian Resmeritã a vorbit despre unitatea politicã a alesilor pe probleme locale, unitate apreciatã la Bucuresti în ce privesc tintele propuse a fi atinse si demersuri deja fãcute.

Focurile competitiei, contestatii si un ”cerber”

Alegerea conducerii PSD de la Petrosani li s-a pãrut un lucru important, pentru cã este cea mai mare organizatie din judet, iar alegerile nu au fost usoare pentru cei 273 de delegati prezenti la conferintã, din totalul de 342 de membri delegati.

Cei 44 de candidati pentru cele 19 functii din partid i-au cam zãpãcit pe alegãtori, drept pentru care 64 de voturi au fost anulate, pentru cã pe buletinul de vot au lãsat mai mult de 7 vicepresedinti si mai mult de 9 membri pentru Biroul executiv.

La aceastã situatie a contribuit involuntar si Laurentiu Nistor, care, si el mirat de numãrul mare de candidati, a afirmat cã si dacã pe buletinul de vot sunt mai multi de 7 sau 9 alesi, vor fi luati în considerare în ordinea numãrului de voturi obtinute. Doar cã ”cerberul” organizãrii Conferintei – impecabilã-, Gabriela Sepetan, a aplicat întocmai legea.

De precizat cã pe 7 posturi de vicepresedinti au candidat 19 persoane, pe cele 9 posturi de membri în Biroul executiv au candidat 19 membri, iar la functia de presedinte – doi candidati, Ioan Rus si Costel Postolache.

Din urne, nu a iesit nici un vicepresedinte reprezentant al zonei de Nord a Petrosaniului si nici din Colonie, practic o jumãtate din municipiu nu si-a putut impune oameni în conducere la acest nivel. Ca urmare rezultatele au fost contestate, iar numãrãtoarea a fost reluatã, dar degeaba. Totul a fost corect.

Scorul voturilor pentru presedintele organizatiei, dintre Ioan Rus si Costel Postolache, a fost de 165 la 105. Si asta fãrã ajutorul tinerilor, cã au fost doar 27… Vicepresedintii PSD Petrosani sunt din organizatiile ”de la Primãrie în jos”.

Cei care au încercat o analizã a rezultatelor, în conditiile în care au candidat oameni cu greutate din punct de vedere profesional si cu vechi state în PSD care nu au obtinut voturile necesare, au constatat cã munca efectivã în partid, contactul direct cu oamenii, atitudinea, initiativa si implicarea, comunicarea si într-ajutorarea au fost motivele care au stat la baza votului colegilor.

În ce-i priveste pe Francisc Gerschner si Alexandru Todea, acestora le-a crescut cota datoritã discursurilor, lucru ce dovedeste cã oamenii ar trebui sã-si asculte colegii pentru a sti cum gândesc si ce vor…

––

Noua conducere a PSD Petrosani

Presedinte – Ioan Rus

Vicepresedinti – Doru Sepetan, Francisc Gerschner, Sandu Daniel, Mariana Popa, Iulian Codreanu, Alexandru Todea, George Giubalcã.

Membrii – Gheorghe Iloiu, Nicolae Rãdescu, Ilie Constantin, Adrian Opris, Marian Cârnaru, Ioan Nicolae Popescu, Lascu Vladislav, Ioan Alb, Mihai Ermoiu.

Secretar executiv – Gabriela Sepetan

Trezorier – Florentina Kallo

Ileana Firtulescu