Directia Sanitar Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor Hunedoara a trimis la laboratoarele din Bucuresti zece probe prelevate de la vulpile din fondul cinegetic care vor fi supuse unor analize amãnuntite. Inspectorii vor sã se asigure dupã vaccinarea vulpilor cã nu existã un potential focar de rabie în judet.

Inspectorii sanitar–veterinari împreunã cu vânãtorii din judetul Hunedoara au efectuat o singurã campanie de vaccinare antirabicã la vulpi si nu douã cum se proceda pânã anul trecut. Acum reprezentantii DSVSA Hunedoara vor sã vadã dacã vaccinarea a fost eficientã si s-a reusit combaterea rabiei.

„La noi s-a fãcut vaccinarea în octombrie si noiembrie anul trecut si acum se pare cã va rãmâne o singurã campanie anualã. Asa sunt ultimele instructiuni, iar în cazul în care se va modifica ceva vã informãm.

Pentru vaccinarea antirabicã la vulpi a fost fãcutã doar repartitie manualã a vaccinului la vizuinã, fãrã distributia aerianã cum s-a mai fãcut. Au fost circa 2500 de doze de vaccin distribuite.

Noi trebuia sã recoltãm împreunã cu vânãtorii ceva vulpi pentru stabilirea eficientei vaccinului dar s-a sistat si acest lucru. Sunt ceva probleme la nivel central.

Precizez însã cã, deocamdatã, nu am avut nici un caz de rabie semnalat”, a declarat directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Hunedoara, dr. Ioan Dumbravã.

Teste amãnuntite la laboratorul veterinar de referintã

Inspectorii sanitar veterinari din judetul Hunedoara au reusit însã sã preleveze mai multe probe de la vulpi chiar dacã nu în urma unei vânãtori, iar mostrele vor fi trimise astãzi-joi 7 martie cãtre Laboratorul National de Referintã al ANSVA pentru a se stabili dacã animalele au rabie.

„Acum avem zece probe luate din judetul nostru dar si Timis si Arad pentru cã sunt arondate tot la noi.

Mâine (n.r. joi) pleacã masina la Bucuresti pentru a duce probele pentru confirmarea diagnosticului, dar si pentru alte metode de determinare a rabiei. Aceasta este procedura si se poate face doar la laboratorul de referintã al ANSVSA”, explicã directorul DSVSA Hunedoara.

Actiunea de vaccinare a vulpilor împotriva turbãrii se înscrie în cadrul  unui programului strategic derulat la nivel national.

Pe întreg teritoriul tãrii au fost distribuite aproximativ 59.000 de doze de vaccin antirabic, sub formã de momeli vaccinale pentru vulpi, iar în paralel s-a desfãsurat si o campanie de informare a populatiei cu privire la realizarea actiunilor de vaccinare antirabicã a vulpilor.

Maximilian Gânju