barlidaC ând nu este în misiune de salvare stã pe pârtia de schi si-i monitorizeazã pe turisti astfel încât sã nu se accidenteze. O viatã întreagã si-a petrecut-o în munte si dacã ar fi sã o ia de la capãt, ar alege sã fie tot salvator montan.

Dumitru Bârlida, seful Salvamont Petrosani, este unul dintre cei mai experimentati schiori si de zeci de ani aproape cã nu are rival la întrecerile traditionale derulate în fiecare iarnã în statiunea Parâng. La ultima competitie de schi derulatã în statiune, Cupa Telescaun, a ocupat un loc onorant si a ratat „la mustatã” podiumul.

„Vreo 18 ani la rând am bãtut tot si mã mai tin încã cu ei (n.r. competitorii) însã îmi pare rãu cã generatia tânãrã abandoneazã acest sport. Tinerii practicã schiul pânã pe la 20-21 de ani si multi sunt buni, dar apoi dispar din peisaj. Nu stiu ce se întâmplã, pleacã din tarã, nu pot sã înteleg.

Este mare pãcat pentru cã avem nevoie de ei. Avem nevoie si la Salvamont si nu vin”, a spus Bârlida. Seful echipei de salvamontisti din statiunea montanã Parâng este unul dintre cei mai experimentati salvatori din tarã si are o experientã în salvare de aproape 30 de ani. Una din interventiile sale de salvare spectaculoase a avut10_1site loc în urmã cu câtiva ani în Slovacia. O echipã formatã din sapte salvatori montani din Parâng condusã de Bârlida, aflatã la un schimb de experientã, a salvat de la peste 2500 de metri, nu mai putin de 30 de copii lituanieni care s-au rãtãcit într-o zonã plinã de pericole din muntii Tatra.

Maximilian Gânju