Minerii – ocnasi pedepsiti sub pãmânt

În Valea Jiului au primat interesele unor grupuri mici si niciodatã minerii nu au stat pe primul loc. Asta spune acum Dumitru Costin, un sindicalist care a înteles cã, de-a lungul anilor, minerii au fost mereu mintiti si amãgiti.

Nu s-a învestit niciun leu în tehnologii pentru mineri. Au existat bani, spune Dumitru Costin, dar ei au ajuns doar la ”bãietii destepti” de la noi, fãrã ca minerii sã aibã vreun avantaj, iar acum duc o muncãde ocnasi. „Cãrbunele scos din Valea Jiului nu poate avea valoare decât într-un complex energetic. Ani în sir, în ciuda banilor care, în anii ’90, eu pot da si cifre, au fost pompati spre zona voastrã, din bugetul Minsiterului Economiei. Acei bani nu trebuiau sã intre doar în subventii pentru salariile lucrãtorilor, ci sã ducã si în investitii si retehnologizare.  Eu am intrat de douã ori în minele de aici. Vreau sã vã spun cã am fost socat de ceea ce am descoperit aici.Oamenii acestia lucreazã în conditii absolut inumane. Munca lor e ocnã, o adevãratã pedeapsã, iar riscurile la care sunt supusi în fiecare zi, în fiecare minut de ceas sunt uriase.  Pânã acum, nimeni nu a întrebat ce s-a fãcut cu banii aceia de investitii!. Ati adus echipamente vechi de prin alte pãrti, le-ati vopsit pe cele vechi, ati furat banii si acum, în 2013 oamenii lucreazã cu tehnologii din anul 1960”, a spus la Petrosani, Dumitru Costin, lider de sindicat al Blocului National Sindical din România.

Mai mult, Costin sustine cã aici nu s-a vrut niciodatã nimic si cã tot ce s-a zis pânã acum sunt doar vorbe în vânt, iar realitatea din teren e una jalnicã. „Eu am venit aici în 2008 si am lucrat cu o echipã multi-disciplinarã de la noi si am venit la Petrosani cu oameni de la mai multeministere, care puteau sã aducã cãtre aceastã comunitate. Ne-am rãcit gura si am pierdut timpul inutil, pentru cã de atunci nu s-a întâmplat nimic.În afarã de faimosul proiect cu telegondola, alte lucruri nu s-a discutat. Aici e o comunitate care ar avea acces la foarte multe resurse financiare, dar cei care vã conduc nu au preocupãri de acest gen. Toti sunt o apã si un pâmânt si îsi vãd doar de interesele lor personale”, a mai adãugat Costin.

Sindicalistul vede renasterea zonei, dar dupã ce totul va fi ras din temelii. „Zona ar trebui curãtatã din temelii, cã aratã cumplit. Ar trebui ecologizatã, cã aveti foarte multe hale. Infrastructura trebuie reabilitatã, conductelede apã, de încãlzire, la fel. Existã resurse, dar trebuie sã existe si preocupare. Abia apoi se poate sã vã gânditi sã faceti turism. Acum nu se poate”, a conchis Dumitru Costin.

Diana Mitrache

3 comentarii la „Minerii – ocnasi pedepsiti sub pãmânt

 • 19 februarie 2013 la 10:27
  Permalink

  FOARTE TARE.
  MESAJUL „MARETULUI LIDER”:MINERASILOR SUNTETI FRAIERI,SEFII VOSTRI V-AU FACUT…,MUNCA VOASTRA E GROAZNICA SI NU MAI ARE ROST.ACCEPTATIVA SOARTA,TOTUL TREBUIE DISTRUS…SI-O SA RECONSTRUITI VOI … .
  PRACTIC S-A ALATURAT DISCURSULUI D-LUI DE LA MINISTER PENTRU A NE CONVINGE CA NU MAI AVEM NICI O SANSA…
  HALAL, LIDER DE SINDICAT

  Răspunde
 • 19 februarie 2013 la 12:30
  Permalink

  Ceva dreptate are si „maretul lider”.Numai unii cu ochelari de cal nu vad realitatea,asa cum e ea.Omul nu poate sa promita o viata roz,la halul in care arata Valea,dar candidatii au promis de 20 de ani si uite ce s-a facut.

  Răspunde
 • 19 februarie 2013 la 20:13
  Permalink

  De acord cu ce spune 1 mai sus. Asa ne place sa ne vectimizam incit e jenant. E foarte grea munca noastra dar nu am nevoie de mila nimanui ci sa ni se dea ceea ce ni se cuvine conform legilor si contractului de munca si ministri si directori sa se tina de cuvint. Dca nu sint in stare sa puna altii ca pe mine ma sanctioneaza cind nu-mi fac treaba.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.