”Vã dati seama cã la noi, cam 7 miliarde lei sunt salariile, iar la Petrosani, unde spitalul este încadrat în altã categorie si sunt de patru ori mai multi angajati, suma pentru salarii este pe mãsurã. Spitalele au cheltuieli foarte mari si nici o primãrie nu le poate sustine financiar, nici mãcar o lunã”- Gabriel Lungu, presedinte C.A, Spitalul Municipal Lupeni.

Pãrerile sunt împãrtite în ce priveste functionarea spitalelor, mai precis problemele majore în finantarea lor. În timp ce primarul Petrosaniului, Tiberiu Iacob Ridzi, a declarat cã alta ar fi fost situatia dacã s-ar fi continuat comasarea, în sensul cã spitalele, toate, nu ”ar fi murit tinându-se de mânã”, chinuindu-se sã supravietuiascã din lipsa acutã a banilor, altii spun cã mentalitatea este de vinã.

”Dacã vã aduceti aminte, în urmã cu doi ani de zile discutam foarte serios, tot aici, de comasarea spitalelor din Valea Jiului… Dacã fãceam acum doi ani ce trebuia, respectiv acea comasare, acum nu mai exista nici o problemã din punct de vedere al finantãrii spitalelor noastre”- a declarat primarul Ridzi.

Aceastã idee a fost subliniatã din nou si de secretarul de stat în Ministerul Sãnãtãtii, Raed Arafat, chiar sãptãmâna trecutã, cu precizarea cã fiecare caz în parte trebuie bine analizat.

Pe de altã parte, presedintele Consiliului de Administratie al Spitalului Municipal Lupeni, Gabriel Lungu spune cã si mentalitatea de ”omenie” dusã la extrem a închis si va închide spitale, pe lângã un management defectuos si putinãtatea resurselor de finantare.

”Acea mentalitate cã la spitale nu se taie apa, curentul, desi au acumulat datorii mari pentru aceste servicii, a fãcut ca la un moment dat sã intervinã un blocaj si s-au închis

spitale cu totul. Sigur cã în aceste conditii în care s-au reîntregit salariile angajatilor, dar banii sunt tot din aceleasi deconturi ale Casei Asigurãrilor de Sãnãtate, se rupe circuitul. Vã dati seama cã la noi, cam 7 miliarde lei sunt salariile, iar la Petrosani, unde spitalul este încadrat în altã categorie si sunt de patru ori mai multi angajati, suma pentru salarii este pe mãsurã. Spitalele au cheltuieli foarte mari si nici o primãrie nu le poate sustine financiar, nici mãcar o lunã”- a declarat Gabriel Lungu.

Cât priveste situatia criticã în care se aflã spitalul din Vulcan, acesta a subliniat cã analizele despre starea spitalului pe care îl patronezi se fac permanent atunci când o duci bine pentru a nu ajunge rãu. ”Este atât de subtire linia de delimitare a situatiei de bine de cea de rãu, încât trebuie, ca administrator, sã stai tot timpul în alertã, sã nu lasi sã-ti scape nici un amãnunt, nici o cât de micã neglijentã. Altfel de trezesti cã ieri a fost bine si azi e rãu. Vreau sã vã spun cã aceastã atitudine managerialã a dat roade la noi si am demostrat cã medicii – de care se tot spune cã pleacã –  au douã plecãri: în strãinãtate sau la Lupeni” – a mai precizat presedintele CA al Spitalului Lupeni.

Cele douã primãrii din Valea Jiului au alocat bani spitalelor lor în conditiile bugetelor de crizã: la Petrosani – pentru plata utilitãtilor, care nu e lucru putin, si la Lupeni – pentru extinderea si modernizarea sectiei ATI, care reprezintã suportul indispensabil pacientului critic.

Ileana Firtulescu