Averile nu rãmân ale nimãnui / Primãria Petrosani cautã mortii fãrã mostenitori

Pentru a nu se mai trezi în postura de a scoate la vânzare un imobil pentru care în realitate existã mostenitori, o comisie a Primãriei Petrosani se ocupã de averile defunctilor. Nu pentru toti cei trecuti în lumea dreptilor, ci doar în cazurile în care aparent nu existã urmasi legali.

În premierã, la Petrosani s-a înfiintat o comisie care sã se ocupe de verificarea, în teren, a situatiilor reale în cazurile în care o persoanã decedatã nu are mostenitori legali. Asta înainte de declararea la notar a succesiunii vacante. Si stiu ce stiu reprezentantii administratiei publice, pentru cã au existat cazuri în care aparent defunctul nu avea mostenitori, dar în realitate ei existau chiar în casa decedatului. „În practicã am constatat cã, în anumite situatii, suntem sesizati de Serviciul Executãri Silite pentru cazurile în care anumite persoane decedeazã, au datorii la impozite si taxe si atunci ei nu le mai pot recupera. Atunci, ne sesizeazã pe noi, Biroul Juridic, care, mai departe, trimitem o sesizare notarului în vederea deschiderii si declarãrii succesiunii ca vacante pentru ca bunurile respectivului sã intre în patrimoniul municipiului Petrosani. Dar, s-a întâmplat ca o mostenire sã fie declaratã de notar ca vacantã, dupã parcurgerea procedurilor prevãzute de lege, iar în casa respectivã sã fie un nepot. Practic, erau mostenitori, dar care nu s-au dus la notar sã deschidã succesiunea”, a  explicat Adrian Negoe, Secretarul primãriei Municipiului Petrosani.

Si pentru a evita în situatiile în care o mostenire sã fie vacantã si de fapt sã existe urmasi legali, care mai pot ataca aceste certificate de vacantã succesoralã doar în isntantã, din dispoztia primarului s-a constituit o comisie care sã verifice mai întâi situatia de fapt. Comisia este formatã din reprezentanti ai Serviciului Impozite si Taxe, Politia Localã si cei de la Cadastru, iar  la Petrosani este un element de noutate absolutã.

Carmen Cosman

Advertisements