Retezat – Țara Hațegului este una din cele două destinații ecoturistice din țară. Statului i-a fost prelungit în anul 2019, pentru o perioadă de încă trei ani. Conceptul de destinație ecoturistică a apărut pentru prima dată în cadrul variantei din 2009 a Strategiei naționale de dezvoltare a ecoturismului și a fost preluat în varianta Strategiei aprobată prin Hotărâre de Guvern în anul 2019. Pe baza acelui prin document, autoritatea publică centrală pentru turism, împreună cu instituții și organizații reprezentative la nivel național (Ministerul Turismului, Apelor și Pădurilor, Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Turism și Asociația Ecoturism din România), a realizat sistemul de evaluare a destinațiilor ecoturistice din România, sistem ce are la bază Criteriile Globale pentru Turism Durabil și Standarul European de Ecoturism. La momentul respectiv, România a fost prima țară din Europa care a lansat un astfel de sistem de recunoaștere a destinațiilor ecoturistice.
”Conform acestui sistem, pentru a obține statutul de destinație ecoturistică, o anumită zonă geografică ar trebui să îndeplinească o serie de criterii, structurate pe cinci capitole, respectiv un set de precondiții , un set de criterii prin care se demonstrează existența unui management durabil la nivelul destinației, un set de criterii ce privesc maximizarea beneficiilor sociale și economice pentru comunitățile locale și minimizarea efectelor negative asupra dezvoltării destinației, un set de criterii ce au în vedere maximizarea beneficiilor pentru patrimoniul cultural și minimizarea efectelor negative și un set de criterii ce privesc maximizarea beneficiilor pentru mediu și minimizarea efectelor negative”, arată documentul postat pe site-ul Guvernului.
Doar două destinații ecoturistice sunt recunoscute în prezent. Una dintre acestea fiind în județul Hunedoara. Este vorba de Retezat – Țara Hațegului, care cuprinde UAT-urile Hațeg, Totești, Sarmizegetusa, Densuș, Răchitova, General Berthelot, Baru, Sântămărie Orlea, Sălașu de Sus. Statutul de destinație ecoturistică a fost obținut în anul 2016, fiind prelungit în 2019 și 2021.

Monika BACIU