Elevii liceului din Petrila se mobilizează și vin în sprijinul oamenilor greu încercați în războiul din țara vecină. Vor aduce ajutoare la școală, iar la primărie s-a făcut inventarierea spațiilor ce pot fi oricând puse la dispoziția oamenilor ce ar putea să ajungă aici.

Colegiul Tehnic Constantin Brâncuși e gata să sară în ajutor celor ce fug din calea războiului, iar în aceste zile cu toții se organizează pentru asta. „M-am gândit ca elevii acestei școali să susțină material și cu gândul bun pe cei din Ucraina. Astăzi (n.r. marți, 1 martie), inițiem acest proiect, pentru că, cu toții suntem impresionați de momentele prin care trec acești oameni”, a spus Gabriela Belgiu, responsabilă cu activitățile de voluntariat din liceu.
Și, imediat ce le-a povestit elevilor din clasa la care este dirigintă, cu toții au fost de acord să ajute. „Mi se pare o idee foarte bună, pentru a ajuta oamenii care acum au nevoie foarte mare de noi. A fost foarte greu, la început, să ne dăm seama ce se întâmplă, dar, ușor-ușor începem să înțelegem mai bine”, a spus o elevă din această clasă.
„Este o idee bună, cu un scop bun, că oamenii aceia chiar au nevoie de ajutor. E trist, că își părăsesc țara, în condiții de război, își pierd părinții, dar ajutăm cum putem și noi”, a spus un altul.
„Probabil că este ceva ce și alți tineri, din alte țări, ar face și e ceva foarte bine primit de noi”, a mai spus un alt elev.
Și primarul orașului spune că e gata să pună la dispoziția celor ce ar putea ajunge la noi cîteva apartamente, pentru că ceea ce se întâmplă acolo e fără precedent. „Este un lucru normal să venim în sprijinul unor oameni care suferă acum și nu din vina lor. Văzând acolo copii mici, în frig, cred că orice om, cât ar fi el de puternic, sentimentele lui sunt afectate. Noi încercăm să ajutăm și, la momentul acesta, avem niște locuințe care sunt preluate de lșa DGASPC, ca să le folosim în situații de violență domestică. Dar sunt libere și vrem să le amenajăm și să le punem la dispoziția celor ce ar veni aici”, a precizat Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
Mai mulți oameni și din acest oraș sunt gata să ofere apartamente în care refugiații să își găsească o vreme adăpost. Și asta se întâmplă în fiecare oraș al României.
Diana Mitrache