În epoca în care cititul unei cărți este de domeniul incredibilului, la noi se sărbătorește Ziua Națională a Lecturii. Iar la o bibliotecă de școală generală, am găsit copii care își alegeau cărți de pe rafturi. Au spus că știu să lase telefonul sau calculatorul și că lectura îi face mai buni și mai apreciați.

„Pentru mine lectura înseamnă: bucurie, suspans, timp cu mine, relaxare și o conexiune cu natura”
„Lectura înseamnă pentru mine o aventură din pielea altui personaj”. Sunt doar două idei ale unor micuți de școală generală, care acum descoperă, așa cum ne-au spus ei jurnale cu puști și puștoaice, lecturi ce îi ajută să fie învețe cum să fii apreciat de colegi.
Pandemia i-a motivat să citească, au găsit primele lor lecturi și le-au povestit video Acesta a fost un proiect al elevilor de la Școala Avram Stanca din Petroșani, și astfel, zeci de copii au răsfoit primele lor cărți.
„Am început să îi pun pe elevi să ne prezinte câte o carte. Să se înregistreze video, să găsească un cadru potrivit, atmosferă, fond muzical și spun că a ieșit ceva special. Cel mai bine a mers în pandemie, când copiii erau acasă și chiar am primit feedback de la părinți, care ne spuneau că își depășesc emoțiile, încep să se exprime mai bine și încep să comunice”, a spus prof. Elena Humel, profesoara de limba română.
Și de aici, la biblioteca plină-ochi de copii în
timpul unei pauze, nu a fost decât un pas.
„Am ales Răscoala de Liviu Rebreanu. După titlu zic că e interesantă”
„Eu caut una mai interesantă. Mai citesc Însemnările unei puștoaice. Nu toți colegii mei citesc, dar eu am descoperit cartea cu puștoaice și mă atrage mult”
„Vreau o carte de informatică sau de bilogie. Mie îmi place natura, dar și calculatorul. Ne-a zis doamna dirigintă să citim și eu am ales acest
domeniu”
„Am ales o carte cu oameni importanți din Paris, că mie îmi place eleganța lor. Eu citesc căți SF și de aventuri”
„Caut o carte bună. Nu știu, dar îmi plac cele de aventură”
„Am ales de pe raft o carte de matematică. Mie îmi place foarte mult matematica. Sincer, eu sunt pasionat de IT, aș alege telefonul, dar merge și o carte”
Sunt declarațiile copiilor din clasa a V-a, pe care i-am găsit la biblioteca școlii.
Așa că toată lumea citește în această săptămână, de la profesori la copii și, vineri, la final, toți vor veni cu povești despre cartea citită de-a lungul acestei săptămâni. „Un prim pas, pentru a-i determina pe elevi să citească, să îndrăgească
lectura, să își dezvolte vocabularul, este să facă, în primul rând, cunoștință cu biblioteca școlară. (…) Ne dorim ca, noi cadrele didactice sî fim un bun exemplu pentru copii și atunci, un următor pas, pentru materialul final de vineri, este să fim și noi un exemplu. Fiecare dintre noi citește ceva acum și vom veni și noi cu pasaje care ne-au influențat în acest moment ”, a declarat și prof Mariana Rodica David, director adjunct Școala Avram Stanca.
Săptămâna de lectură a demarat la această școală sub egida Săptămâna Lecturii. Cartea- comoară pentru suflet, iar copiii sunt invitați să deschidă, poate, prima carte din
viața lor Este un
îndemn valabil la nivel național, pentru că
15 februarie este sărbătorită Ziua lecturii.
Așa că toți copiii, liceeni, ori oamenii mari sunt îndemnați să citească o carte.
Diana Mitrache