Ministerul Fondurilor Europene a lansat în dezbatere publică
proiectul de Hotărâre de Guvern privind înființarea, organizarea și funcționarea Comitetului interministerial pentru programul România Atractivă în vederea stabilirii obiectivelor incluse în cele 12 rute turistice/culturale din cadrul componentei 11 – Turism și Cultură din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Componenta „Turism și cultură” din cadrul PNRR are ca obiectiv sporirea coeziunii sociale, economi­ce și teritoriale și crearea de noi locuri de muncă, de a atrage investiții ce generează valoare adăugată stimulând dezvoltarea socială și culturală.
Urmează să fie
identificate cele 12 rute turistice/culturale din cadrul componentei 11 – Turism și Cultură din Planul Național de Redresare și Reziliență.
”Obiectivul investiției, “Promovarea celor 12 rute turistice/culturale”, este de a crește atractivitatea destinațiilor turistice selectate în urma dezvoltării a 12 rute turistice/culturale tematice în zonele rurale defavorizate din România și crearea de noi locuri de muncă în industria turistică. Pentru realizarea acesteia este necesară selectarea, până la finalul lunii martie 2022, a cel puțin 225 de situri (obiective) culturale care vor fi incluse în aceste rute. Investiția, presupune sprijin financiar pentru promovarea celor 12 rute și modernizarea /reabilitarea siturilor turistice cu impact național și internațional incluse în acestea, identificate în zonele de destinație optimă”, arată documentul.
Obiectivele turistice vor fi selectate în urma activității de cartografiere a destinațiilor optime corespunzătoare fiecărei Organizații de Management al Destinației. Destinațiile optime ar trebui identificate pe baza capacității lor de a atrage turiști internaționali și naționali, respectiv a promovării transformării socio-economice durabile / orientate către mediu în zonele rurale și defavorizate. În urma exercițiului de cartografiere va fi realizată selecția siturilor ce vor fi incluse în 12 rute turistice culturale, adăugând celor două criterii utilizate în cartografiere și caracterul unicității și al avantajelor comparative și competitive pe care le prezintă fiecare sit, de către Comitetul interministerial pentru programul România Atractivă pentru în vederea stabilirii obiectivelor incluse în cele 12 rute turistice/culturale din cadrul Planul Național de Redresare și Reziliență.
Monika BACIU