Sistemele vechi au cedat mereu, iar lucrările de reabilitare au fost și ele motiv de oprire a apei potabile în Valea Jiului. Dar defecțiunile au cumulat nu mai puțin de 3.800 de situații, cele mai multe în sistemele vechi, dar și la canalizare, care încă este înfundată cu deșeuri.

Apa Serv a extins o bună parte din rețelele de apă și de canalizare, a scăzut numărul intervențiilor, dar tot mai sunt situații în care spărturile au creat probleme.
Statistica arată că numărul a scăzut față de anul trecut, însă, tot au fost situații în care oamenii au rămas fără apă. „Avem 613 km de rețea de apă și 270 de km de rețea de canal. Și asta înseamnă că lucrăm pe astfel de lungimi, atât de mari, la întreținere și chiar la intervenții. Așa că, în 2021, am avut 3.800 de intervenții, dintre care 2.100 pe rețelele de apă și 1.700 pe cele de canalizare”, a spus Florin Ciucur, șef Departamentului de Exploatare din cadrul Apa Serv Valea Jiului.
Cei de la Apa Serv spun că se observă mult efectul reabilitărilor care s-au făcut pe proiectele europene, iar numai în Cartierul Aeroport, unde în anii trecuți, apa era oprită, în medie de 5 ori, pentru reparații, în acest an au fost doar 3 opriri mari. Dar problemele persistă pe sistemul de canalizare.
„În canalizare găsim de la pampers, șervețe umede, lemne, varză, exact ce găsim la gunoi. Dar rău este că la canalizare intervenim mereu în aceleași zone, unde factorul uman este de vină. Fiecare oraș are zona lui critică”, a mai precizat Florin Ciucur, șef Departamentului de Exploatare din cadrul Apa Serv Valea Jiului.
„Pe traseul rețelelor apar acele deșeuri. Degeaba mergem în amonte, dar e clar că, din zonele respective, pe tot traseul canalizării, apar tot felul de opturări. Tragem un semnal de alarmă că, oricât ne-am dori noi să controlăm sistemul de canalizare, nu putem controla fiecare cămin, ori fiecare racord”, spune și Cristian Ionică, manager SC Apa Serv.
Cea mai mare problemă este că și la stația de epurare de la Dănuțoni sunt afectate sistemele. Gunoaiele care trec prin canalizare se opresc aici, în grătare, iar de aici sunt transportate mereu tone de gunoi. Și asta, în ciuda zecilor de campanii derulate sub sloganul „Canalizarea nu este coșul tău de gunoi!”.
Diana Mitrache