„Până acum, ieșeam din când în când în zona cu semnal să întrebăm dacă s-a întâmplat ceva”. Asta a spus șeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, după ce la acest serviciu a fost adus echipament ce le permite salvatorilor să intervin mult mai prompt.

Dacă turiștii se rătăcesc în zone fără semnal e greu să îi identifici la timp, dar cum au procedat salvatorii montani e și mai dificil, pentru că o misiune putea fi mult ușurată, dacă salvamontiștii ar fi avut echipamente bune. Cum făceau cei din refugiile aflate la înălțimi mari, ne explică acum chiar Ovidiu Bodean, cel care recunoaște că județul nostru are foarte multe zone în care semnalul este inexistent. „Până acum ieșeam din când în când la semnal. Aveam un telefon satelitar la una din baze și de acolo, cu stațiile noastre vechi, aveam cât de cât o linie de semnal, dar era destul de precar. Dacă se schimbau condițiile meteo, semnalul cădea și era o alertă ce pleca de jos, de unde pleca echipa. Era foarte complicat, în orice caz”, a spus Ovidiu Bodeanu, șeful Salvamont Hunedoara.
Zonele şi traseele din Munţii Retezat care în prezent nu au acoperire GSM sunt: Poiana Pelegii, Lacul Bucura, Tăul Peleaga, Tăul Peleguţa, Platoul Radeş-Zlata, Stâna de Râu, Valea Galeşului, Valea Rea, Valea Pietrele, Zona Cîmpuşel, Cîmpu Mielului şi Cabana Buta. Salovamontiștii, ori jandarmii montani reușesc cu greu să localizeze un rătăcit, despre care află date de la rudele de acasă, din acest motiv, iar serviciul 112 nu poate fi apelat deloc în aceste situații, de pe telefonul celui ce este în acel loc, dar acum, salvamontiștii hunedoreni au noi dotori de la STS, care să îi ajute în misiunea lor.
Acest lucru a fost posibil datorită infrastructurii UHF pusă la dispoziție de STS care s-a materializat, pentru inceput, prin 5 antene repetor în anumite puncte-cheie din zona submontană. Acestea permit acum o mai bună comunicare între cei cca 60 salvatori montani ai serviciului din cele 11 puncte de permanență din munte, dar și a relaționării cu celelalte structuri partenere ce își desfășoară activitatea în zona montană. „Ele amplifică semnalul de emisie –recepție, la stațiile radio pe care noi le folosim. Dacă înainte puteam vorbi doar în line dreaptă și eram nevoiți să avem contact vizual între noi, acum cu ajutoarul repetoarelor, putem vorbi peste dealuri. Vă dau un exemplu, de la Deva, până la Lacul Bucura, sau chiar între județe, chiar până la Bihor. E o rețea de radiocomunicație foarte bine pusă la punct de STS, ce ne este acum pusă la dispoziție”, a mai precizat salvamontistul Ovidiu Bodean.
Salvamontiștii spun că acum timpul de răspuns al echipelor lor este mult mai mic, pentru că poate să plece echipa de la înălțime, în ajutorul rătăciților. „În foarte scurt timp, noi alertăm punctele de permanență din munte, echipele care se află deja la 2000 m și care acolo își fac acum serviciul de permanență. Ori e mult mai ușor să pleci de la 2000 de m la un accident, decât din oraș”, a conchis șeful Salvamont Hunedoara .
Comunicarea era unul din punctele deficitare ale serviciului în zona montană. Comunicarea s-a imbunătățit caum pe toată zona Retezatului, dar în special în zona Râului Mare, a Lăpușnicului Mare sau a Lacului Bucura, aflate la peste 2000 de m altitudine.
Același lucru se poate spune și despre celelalte masive muntoase din județ: Parâng, Vâlcan, Munții Metaliferi, Șureanu sau Poiana Ruscă.
Diana Mitrache