bigthumb_1343978676.99_cez electricitate 500Investitii în retehnologizare si modernizare. Despre toate acestea pot vorbi responsabilii Complexului Energetic Hunedoara, dupã ce au încheiat anul 2012 pe plus. Noua entitate energeticã functioneazã de la 1 noiembrie 2012 cu cele douã termocentrale din Hunedoara, Paroseni si Mintia, iar primele luni de activitate sunt promitãtoare mai ales în perspectivã.

„Complexul energetic a avut douã luni de functionare, am închis anul pe plus si, începând de la sfârsitul acestei luni, probabil va începe  fuziunea cu societatea nationalã a Huilei”, a explicat Costel Alic, directorul CE Hunedoara.

Este vorba despre înglobarea minelor Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan, care apartin acum de Societatea nationalã a Huilei si au viitor în cadrul CE Hunedoara.

„Va începe fuziunea prin absorbtie a celor patru mine viabile, a SNH de fapt, complexul având ca structurã trei sucursale: Sucursala Paroseni, Sucursala Minierã si sucursala Deva. Ne propunem sã fim un lucrãtor pe piata regionalã si urmeazã sã discutãm o lege a complexului, ca si companie de sigurantã”, a mai spus Alic. Vorbim despre un tot unitar cu un  singur buget împãrtit celor trei sucursale.

Un buget întocmit, dar care trebuie discutat si cu FMI si abia apoi aprobat de Parlament. Iar încheierea anului pe plus aduce si posibilitatea accesãrii de credite de la bãnci, cu garantii de stat, în vederea dezvoltãrii complexului energetic. Costel Alic spune cã fuziunea cu cele patru unitãti miniere se va face firesc, iar complexul nu va fi tras în jos de cheltuielile de exploatare de la cele patru unitãti miniere ce vor fi înglobate.

Asta cu atât mai mult cu cât oricum sunt în interdependentã economicã de ani de zile, huila din Valea Jiului fiind  livratã strict cãtre Termocentralele Mintia si Paroseni, care asigurã si acum fondurile de functionare. Iar ca lucrurile sã meargã mai lin în perioada urmãtoare si energia produsã la Hunedoara sã aibã un pret competitiv pe piatã va fi pus în aplicare un program investitional etapizat.

„Pe partea de mineri existã un program, pe partea energeticã existã un program. Complexul si-a fãcut programul si pe partea minierã, si pe partea energeticã si va trebui sã alocãm cam 100 de milioane, dacã nu chiar 120 de milioane pe partea energeticã si vreo 40 de milioane pe partea minierã, în prima fazã”, a explicat directorul CE Hunedoara. Asta înseamnã programul stabilit pentru acest an, chiar dacã lucrãrile în sine vor dura 2 – 3 ani, însã anul viitor programul investitional va trebui completat cu alte lucrãri investitii. Iar banii sunt din bãnci si surse proprii.

Carmen Cosman