Într-un peisaj hibernal, pe viscol, în zona Jieț, am găsit un tânăr din Petrila, care și-a creat o fermă cu cele mai căutate vaci din lume. Sunt toate negre, uriașe și întreg staulul încropit de proprietarul lor pare desprins dintr-un peisaj inedit.

Ferma de vaci Black Angus îi aparține unui bărbat care a investit banii pe care i-a câștigat muncind în străinătate, în construcții.
La orice restaurant, când comanzi vită Angus știi că e un meniu scump. La fel s-a gândit și Răzvan Răduca, un tânăr pe care noi l-am găsit în zona în care și-a încropit mica fermă.
Locul este într-o pădure de fagi, în apropierea apei Jiului de Est, un loc pe care aceste animale îl fac să pară desprins din povești. Și chiar este vorba despre o poveste adevărată, cu un om care s-a gândit că banii câștigați peste hotare îi poate investi într-o afacere inedită. Asta, pentru că pare că aceste animale se cresc singure.
„Este o rasă ce vine din Scoția, foarte rezistentă la frig și care nu necesită grajd. Noi am vrut să le creăm puțin confort. Și vă spun că am un efectiv de 80 de capete, mici și mari și vrem să ne extindem undeva la 100 de capete”, a spus Răzvan Răduca, fermierul din Jieț.
Animalele au ajuns pe Jieț, după ce Răzvan a decis să vrea să cumpere și să își facă astfel o mică afacere. Nu e foarte ușor, deși așa pare, în condițiile în care aceste animale nu trebuie nici mulse, nici mîcar să fie adăpostite undeva.
„Am început acum 3 ani de zile, cu un efectiv de 30 de capete. Am fost undeva în Alba la început și, încet-încet, am venit acasă, că suntem din Petrila și ne-am dorit să facem aici ferma. Ca să cumpăr, ajunge undeva la 2.500 de euro bucata. Este și profit, că nu poți să faci o asemenea investiție, fără să ai profit. A fost greu în primii ani, până m-am documentat, am fost în schimb de experiență în străinătate, că sunt tratamente de care ele au nevoie și, pentru că stau afară, dar merită și îi sfătuiesc pe toți cei care iubesc animalele, să încerce”, spune Răzvan Răduca, fermierul din Jieț.
Ferma pare locul ideal pentru cei ce iubesc animalele. Toți cei din familie vin și ajută aici, iar profitul nu întârzie să apară.
„Este de muncă, dar lucrăm tehnologizat. Dăm de mâncare cu tractorul, facem curățenie cu tractorul și, în felul acesta lucrurile sunt ușoare și nu ne plângem. În rest, vaca fată singură, își îngrișete singură vițeulul, nu trebuie mulsă. Vaca nu are mult lapte, 4 – 7 litri, dar nu îl folosim. Vițeii merg apoi la export. Sunt mai multe firme în România care îi colectează. Ei ajung într-o îngrășătorie și apoi ajung în țări ca Elveția, Austria, Germania”, mai explică Răzvan.
O astfel de afacere nu a fost afectată de pandemie. Omul spune că a primit ajutor și pentru perioada de pandemie, iar apoi subvențiile îi ajută
oarecum. Totuși, animalele primesc mâncare ce este adusă din zone de pășune, iar cantitatea de fân este una uriașă.
Aceste animale
mănâncă mult. Anual, de pe Jieț pleacă acum cam
40 de viței, iar de anul viitor, preconizează că va da la export chiar 60 de capete.
Diana Mitrache