Administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara, societatea aflată în insolvență, arată că Ministerul Energiei nu are încă un răspuns clar în ceea ce privește reorganizarea societății.
Din datele publicate în Buletinul Procedurilor de Insolvență la mijlocul lunii ianuarie 2021 se arată că deși administratorul judiciar a transmis încă din luna august către ministerul de resort o cerere de avizare a listei bunurilor aferente activelor functionale din cadrul SE Paroseni, EM Livezeni, EM Lonea, EM Lupeni, EM Vulcan, SE Prestserv si Sediu Executiv propuse pentru dare in plata creditorului, încă nu a primit niciun răspuns în acest sens.
”In data de 20.08.2020 a fost trimisa Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri si catre Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA cererea de avizare a listei bunurilor aferente activelor functionale din cadrul SE Paroseni, EM Livezeni, EM Lonea, EM Lupeni, EM Vulcan, SE Prestserv si Sediu Executiv propuse pentru dare in plata creditorului garantat ANAF-DGAMC si Analiza tehnico-economica, conform procedurii prevazuta de OUG nr. 60/2019. Pana in prezent nu s-a primit niciun raspuns cu privire la aceasta”, arată raportul administratorului judiciar.
La finalul săptămânii trecute, ministrul Virgil Popescu, a declarat într-un interviu la DIGI 24 că se fac pași pentru reorganizarea CEH.
„Avem un proiect de reorganizare a complexului energetic Hunedoara. Pe ordonanța 60, compania va fi împărțită în două, termocentrala de la Mintia va merge către autoritățile locale, unde va putea fi modernizată trecerea pe gaz a unor grupuri care acum sunt pe cărbune, iar termocentrala de la Paroșeni împreună cu cele 4 mine vor forma un alt complex”, a spus Virgil Popescu, ministrul Energiei, la DIGI 24.
Ștergerea datoriilor imense pe care le are Complexul Energetic Hunedoara este posibilă prin aplicare ordonanței 60, care a fost aprobată în anul 2019. Darea în plată a activelor CEH ar presupune transferarea Termocentralei Mintia către Primăria Deva sau Consiliul Județean Hunedoara și formarea unei noi entități care să cuprindă minele Lonea, Livezeni, Vulcan și Lupeni, precum și Termocentrala Paroșeni.
Cosmin BACIU