Multe din imobilele pe care Complexul Energetic Hunedoara nu sunt întabulate, sau, sunt întabulate pe numele unor persoane care le-au deținut anterior. Sunt proceduri care trebuie parcurse pe durata procedurii insolvenței.
Astfel, s-a realizat inventarierea bunurilor societății energetice, iar odată cu acest demers s-a constatat că unele din imobile nu sunt întabulate.
”Având în vedere dispozițiile art. 101, alin. (2) din Legea nr. 85/2014, administratorul judiciar a solicitat debitorului lista imobilelor care să cuprindă și datele de identificare în Cartea funciară a acestora, și de asemenea, a solicitat Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară să ne comunice toate imobilele care apar înscrise în evidențele sale pe numele debitoarei.
Din informațiile primite de la debitoare reiese faptul că foarte multe imobile nu sunt întabulate, sau sunt întabulate pe alte persoane care le-au deținut anterior. Inventarierea bunurilor a fost finalizată, în data de 14.02.2020 procesele-verbale de inventariere fiind înregistrate la dosarul cauzei. Evaluarea bunurilor a fost finalizată, rapoartele de evaluare fiind depuse la dosarul cauzei în data de 31.08.2020”, arată raportul administratorului judiciar al CEH.
Toate activele Complexului Energetic Hunedoara au o valoare de inventar în sumă de 1.889.292.929 lei. Spre exemplu, activele de la sediul executiv au o valoare de inventar de 10.388.495 lei. Valoarea de piață este de 6.801.260 lei, în timp ce valoare de lichidare este de 4.083.244 lei.
Potrivit raportului de sinteză, cele mai multe active ca valoare sunt la termocentrala Paroșeni. De precizat este faptul că acolo s-au realizat investiții în valoare de 65 de milioane de euro. La termocentrala Paroșeni valoarea de inventar a activelor este de 855.528.062 lei, iar valoarea de piață este de 779.236.451 lei.
Printr-un OUG adoptat anul trecut de fostul Guvern, s-a creat posibilitatea legală de a se șterge datoriile bugetare ale producătorilor de energie electrică și cărbune vitali pentru siguranța sistemului energetic național și care se confruntă cu probleme financiare, precum Complexul Energetic Hunedoara, prin darea în plată a activelor acestora către Ministerul Energiei, actualmente al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
Potrivit actului normativ menționat, pentru a beneficia de această prevedere legală, producătorii de energie trebuie să înainteze o cerere în acest sens, aprobată prin hotărâre AGA și care să cuprindă o analiză tehnico-economică privind justificarea operațiunii și efectele acesteia, însoțită de avizul favorabil al Ministerului Economiei și al operatorului de transport și sistem Transelectrica, inclusiv cu privire la caracterul necesar al activelor care urmează să fie date în plată pentru siguranța sistemului energetic național și al unității administrativ-teritoriale, dacă activele respective concură și la asigurarea furnizării energiei termice în sistem centralizat și dacă unitatea teritorială respectivă solicită preluarea acestor active.
Cosmin BACIU