Complexul Energetic va putea furniza agent în Valea Jiului. Doar să vrea primarii!

Planul de reorganizare al Complexul Energetic Hunedoara vizează o nouă entitate energetică pentru zona de sud a județului. Dacă va funcționa aici, atunci termoficarea ar putea reînvia. Rămâne doar ca primarii să rezolve, cu bani europeni, problema sistemului de transport al agentului termic, ce va fi produs oricum la Paroșeni. Tot cărbunele din Valea Jiului va fi, conform planului de reorganizare al CEH, ars la Paroșeni, în termocentrală. Și, dacă va funcționa pe viitor în acest fel, dat fiind și sistemul de desulfurare care permite acest lucru, populația de aici are mari șanse să primească agent termic în sistem centralizat. Și asta o spune chiar administratorul special de la CEH.
„Din momentul în care vom porni termocentrala Paroșeni la capacitate maximă și va lucra zi de zi, pe noul complex energetic, (n.r. Complexul Energetic Valea Jiului), atunci există posibilitate certă de a furniza agent termic pentru toată Valea Jiului, iar din acest moment, este foarte importantă implicarea administrațiilor locale, de pe raza fiecărei localități din Vale, să poată accesa fonduri europene, sau de tranziție, ca să își dezvolte sistemul de transport al agentului termic spre oraș”, a spus Cristian Roșu, administrator special la CEH.
Nu le rămâne primarilor decât să scrie un proiect comun, iar situația ar putea fi viabilă în viitor. „În iarna aceasta e imposibil ca administrațiile publice locale să acceseze fonduri europene. Știu că vin bani pe exercițiul 2021, până în 2027”, a mai menționat Cristian Roșu.
În ultimii 2 ani, Valea Jiului nu a mai avut deloc termoficare în sistem centralizat. Ultima dată, doar la Petroșani și într-o mai mică măsură, la Vulcan, au fost oameni și societăți branșate. Din cauza sistemului vechi, însă, aveau loc frecvent avarii, iar societățile de termoficare au fost, rând pe rând, falimentate. Niciunul dintre primarii aleși nu a vorbit, nici măcar în recenta campanie electorală, despre posibilitatea racordării orașului la sistemul de termoficare. Și asta, în condițiile în care termocentrala ar putea deservi acest sistem.

Diana Mitrache

4 comentarii la „Complexul Energetic va putea furniza agent în Valea Jiului. Doar să vrea primarii!

 • 7 octombrie 2020 la 19:56
  Permalink

  Vrem sa functioneze in realitate (nu doar pe foaie) Complexul Energetic Valea Jiului cu Mina Livezeni , Mina Vulcan , Termocentrala Paroseni si Termoficare in toata valea jiului (termoficarea sa fie modernizata) !!!

 • 8 octombrie 2020 la 06:50
  Permalink

  Mare-i gradina ta , doamne !

 • 8 octombrie 2020 la 06:59
  Permalink

  Mai bine Ar dona Toate Tevile alea mari din Cartierul Aeroport si Livezeni Iscroni la Bucuresteni sa aiba si Capitala Apa Calda si Caldura .Oricum umplerea cu agent termic costa foarte mult .De ce sa astepti Agentul termic si Apa calda cand cu o investitie de 5000 sau 6000 lei incluzind centrala prin condensare , cronostat ,tevi ppr si manopera poti avea caldura si apa calda la ce temperatura doresti plus ca investitia se amortizeaza repede maxim 2 ani si ceva .

 • 8 octombrie 2020 la 08:45
  Permalink

  prin werless? ca tevi numai sunt…

Comentariile sunt închise.