Angajații Termocentralei Mintia au protestat încă de la prima oră a dimineții, pentru că nu mai au ce să lucreze. Cărbunii nu mai vin dinspre minele din Valea Jiului și administrația nu a făcut niciun demers, așa cum sustin sindicaliștii. Muncitorii spun că s-au săturat de incertitudini și că nici măcar nu știu ce ar mai putea să ceară, în condițiile în care nimeni nu îi ia in seamă. „Oamenii sunt nemulțumiți de faptul că termocentrala este oprită la zero din lipsă de cărbune, pentru că nu au fost în stare, cei de la Ministerul Energiei, să realizeze un stoc-tampon, cu toate că știau că în zona Simeria se va lucra la calea ferată și practic, și oprirea aceasta arată că nu se vor face veniturile necesare pentru plata salariilor curente, dar nici pentru cele restante”, a spus Cristian Iștoc, lider sindical Termocentrla Mintia.
Energeticienii de la Mintia spun că au mers în tot acest an cu stocurile de pe o zi pe alta, pentru că minele din Valea Jiului nu au livrat suficientă huilă, iar acum se mai lucrează și la calea ferată.
În plus, nici nu pot vinde energie, că nu produc. „Societatea nu mai urmărește să fructifice piața de energie, ci doar să protejeze stocul de huilă pentru a nu se opri la zero funcționarea termocentralei. Asta ne împiedică să facem venituri, atunci când prețul MWatt-ului este sus. Iarna, sau în aceste zile, prețul era și la 390, 400 de lei pentru 1 MWatt. Dar nu am putut porni nimic suplimentar, că nu avem cărbune decât pentru o jumătate de grup”, a adăugat Cristian Iștoc, lider sindical Termocentrla Mintia.
Niciun angajat nu a intrat să lucreze, dar nici nu aveau cu ce. 120 de salariați au stat în curte și nici măcar nu au avut revendicări, pentru că s-au considerat neluați în seamă, de luni bune. Celor de la schimbul I li s-au alăturat cei care ieșeau din schimbul de noapte, iar alți angajați au venit, pe rând, în curtea termocentralei.

Diana Mitrache

foto Cristian Istoc