Mai multi militari în rezervã din Valea Jiului au atras atentia, mai ales în ultima vreme, asupra faptului cã poartã însemne militare pe care nu le-au dobândit legal si care le-ar fi fost retrase acum câtiva ani. O spun reprezentantii MApN, fãrã, însã, a-i sensibiliza cumva pe cei în cauzã, care nu considerã cã încalcã vreo lege. Asta, desi de ani buni a fost fãcut public actul prin care le-au fost retrase gradatiile.

Se dau ceea ce nu sunt si riscã, potrivit legii, puscãria sau amenda penalã, însã, niciunul nu pare afectat si fiecare în parte are o explicatie proprie.

Ultimele parade militare i-au avut în prim-plan pe acesti militari, care se presupune cã respectã legile tãrii si participã la ceremonii militare, în calitate de reprezentanti ai Armatei române. Unii, însã, au ascensiuni fulminante.

Flagrant este si cazul colegului nostru de breaslã, Claudiu Moldovan, ziarist din Valea Jiului, care, ca si Robert Turcescu, a rãmas fãrã gradatiile la care a ajuns. În fapt, Moldovan poartã la ceremoniile militare o uniformã atent ornamentatã cu snururi de ceremonie si trese de maior, el nefiind decât un simplu caporal, potrivit MapN. Întrebat de ce face asta, Claudiu a fost transant: „Pe livretul meu militar scrie MAIOR si nimeni nu m-a înstiintat personal cã as avea vreun alt grad”, ne-a spus Claudiu Moldovan, ziarist, organizator de petreceri si, desigur, maior, care, dacã ar fi rãzboi, ar fi printre primii chemati la oaste în calitate de maior, cum spune chiar el.

1-1

Altii sustin la fel cã nu au fost înstiintati si, ca atare, nu au renuntat la ceea ce cred cã li se cuvine, în timp ce o parte dintre ei au o altã explicatie: „Gradele  sunt proprietate si pot fi retrase doar prin hotãrâre judecãtoreascã”, sustine si Constantin Fulga, cel care poartã la toate manifestãrile oficiale însemnele de colonel în rezervã, dar este doar locotenent-colonel, potrivit MapN.

MApN SPUNE ALTCEVA
Sectia de presã a Ministerului Apãrãrii Nationale este abilitatã sã vã comunice urmãtoarele informatii primite de la Directia personal si mobilizare:
–––––––––––
– Fulga Constantin a fost înaintat în grad, succesiv, pânã la gradul de colonel în rezervã. La data de 26.09.2012, prin ordin al sefului Statului Major General a fost revocat ordinul anterior de înaintare la gradul de colonel, deoarece nu au fost respectate prevederile art. 94 si 97 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare cu referire la stagiul minim în grad pentru înaintarea în gradul urmãtor a ofiterilor, potrivit documentelor de evidentã militarã, ofiterul detine în prezent gradul de locotenent-colonel în rezervã.

1-2

– Ile Gheorghe a fost înaintat în grad, pânã la gradul de locotenent în rezervã. La data de 28.12.2012, prin ordin al sefului Statului Major General a fost revocat ordinul anterior de înaintare la gradul de locotenent, deoarece nu au fost respectate prevederile art. 67 din Legea nr. 80/1995 potrivit cãrora “[…] ofiterii, maistrii militari si subofiterii în retragere, în mod exceptional, pot fi înaintati la gradul urmãtor; […] prin ordin al ministrului apãrãrii nationale pentru ofiteri, pentru maistri militari si subofiteri”, ca urmare a faptului cã înaintarea în gradul urmãtor s-a fãcut în baza unui ordin al sefului Statului Major General si nu în baza unui ordin al ministrului apãrãrii nationale, în a cãrui competentã era acordarea / înaintarea în grad a cadrelor militare în retragere.

– Molot Ioan a fost înaintat în grad, la gradul de colonel în rezervã. La data de 28.12.2012, prin ordin al sefului Statului Major General, a fost revocat ordinul anterior de înaintare la gradul de colonel, deoarece nu au fost respectate prevederile art. 67 din Legea nr. 80/1995. Potrivit documentelor de evidentã militarã, ofiterul detine în prezent gradul de locotenent în retragere.

– Levitchi Ioan a fost înaintat în grad, succesiv, pânã la gradul de colonel în rezervã. La data de 26.09.2012, prin ordin al sefului Statului Major General a fost revocat ordinul anterior de înaintare la gradul de colonel, deoarece nu au fost respectate prevederile art. 94 si 97 din Legea nr. 80/1995 cu referire la stagiul minim în grad pentru înaintarea în gradul urmãtor a ofiterilor. Potrivit documentelor de evidentã militarã, ofiterul detine în prezent gradul de locotenent-colonel în retragere.

1-3

– Moldovan Iosif-Gavril Iusti-Claudiu, a fost înaintat în grad, la gradul de maior în  rezervã. La data de 26.09.2012, prin ordin al sefului Statului Major General a fost revocat ordinul de avansare, deoarece nu au fost respectate prevederile art. 37 lit. e) din Legea nr. 80/1995 potrivit cãrora „Ofiterii în rezervã provin din: […]absolventi […] care au vârsta de cel mult 35 de ani”.

– Sanda Virgil a fost înaintat în grad, succesiv, pânã la gradul de colonel în rezervã. La data de 28.12.2012, prin ordin sefului Statului Major General, a fost revocat ordinul anterior de înaintare la gradul de colonel, deoarece nu au fost respectate prevederile art. 94 si 97 din Legea nr. 80/1995 cu referire la stagiul minim în grad pentru înaintarea în gradul urmãtor a ofiterilor; potrivit documentelor de evidentã militarã, ofiterul detine în prezent gradul de locotenent- colonel în retragere.
Propunerile de înaintare în grad a persoanelor mentionate mai sus, precum si întreprinderea tuturor demersurilor prevãzute de legislatia în vigoare, s-au fãcut strict prin intermediul asociatiilor personalului militar în rezervã si în retragere.
Sectia Presã
––––––––––

MapN a retras în 2012 peste 800 de grade militare care au fost acordate ilegal, epoletii fiindu-le usurati si unor oameni precum Mugur Isãrescu, Mihai Rãzvan Ungureanu, Sorin Blejnar ori Gicã Hagi sau Codruta Kovesi si Robert Turcescu. Printre acestia se numãrã si militarii în rezervã din judetul Hunedoara, cum este si cazul lui Mircia Muntean, ori fostul viceprimar din Vulcan Angela Stoica. Acestia, însã, nu au mai fost vãzuti cu astfel de însemne militare la parade. Restul o fac frecvent si, de la Ziua Minerului încoace s-au etalat pe muntii, ca sã comemoreze isprãvile de arme ale înaintasilor nostri, ostasi fãrã grade. Decizia, însã, s-o fi pierdut pe undeva între MapN, Statul Major si Centrele Militare.

Centrul Militar de la Deva sustine cã, atunci când au primit gradatiile, fiecare dintre cei pusi în discutie acum, s-a prezentat cu livretul la sediul din Deva, lucru care nu s-a mai întâmplat imediat ce le-au fost retrase gradele acum 4 ani. „Nu s-a gestionat la nivelul Centrului Militar aceastã activitate. Totul s-a transat la nivelul ministerului. Noi nu am primit nimic legat de retragerea gradelor, iar daca vom primi, ne va fi foarte greu sã identificãm aceste persoane, deoarece nu mai au obligatii militare. Dar orice act administrativ, dacã este revocat, ar trebui comunicat celor interesati pentru ca persoanele în cauzã sã se poatã interesa si eventual sã le poatã ataca în contencios”, spun cei de la Centul Militar, care nu au pus în aplicare decizia MapN de acum 4 ani.

Totusi, cei care au rãmas fãrã grade se pot regãsi si pe listele MapN la linkul http://m.ziare.com/corneliu-dobritoiu/mapn-retrage-800-de-grade-kovesi-turcescu-si-kelemen-hunor-cu-epoletii-usurati-1199708

CE RISCÃ?
Articolul 241 Cod Penal spune cã Portul ilegal de decoratii sau semne distincitive ale unui organ de stat se pedepseste cu închisoarea de la o lunã la 3 luni sau cu amendã penalã.

Purtarea fãrã drept de uniforme, grade sau insigne militare se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendã. Dacã fapta prevãzutã la alineatul precedent se sãvârseste în timp de rãzboi, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani. Toate acestea sunt INFRACTIUNI CONTRA DEMNITÃTII.

Diana Mitrache