30 septembrie 2017 – data oficialã privind închiderea minei Lupeni

30 septembrie a fost data oficialã la care mâna Lupeni trebuia sã îsi înceteze productia. Potrivit singurului document oficial, productia de huilã de la mina Lupeni trebuia sã înceteze la data de 30 septembrie 2017. Pânã la aceastã orã nu existã niciun alt document prin care este posibilã prelungirea activitãtii.
Notificarea privind prelungirea activitãtii miniere a minei Lupeni nu a fost încã transmisã Comisiei Europene. Aceasta se aflã blocatã undeva la Ministerul de Finante. Presedintele Consiliului de Administratie al CEH, Stamin Purcaru, confirmã faptul cã decizia oficialã prevede oprirea productiei la data de 30 septembrie.
“Trebuie sã aparã acel memorandum. Am discutat cu domnul secretar de stat, memorandumul va trebui initiat de Ministerul de Finante si dus în Guvern. Exact, conform deciziei initiale (mina Lupeni trebuie sã îsi înceteze activitatea de productie în 30 septembrie 2017 – n.r.), dar conform demersurilor noastre si a ceea ce am fãcut pânã acum nu este nicio problemã dacã activitatea continuã, pentru cã pe luna septembrie nu am atras niciun leu din ajutorul de stat”, a declarat, vineri 29 septembrie 2017, cu o zi înainte de termenul oficial privind încetarea productiei de la mina Lupeni, Stamin Purcaru, presedintele Consiliului de Administratie al Complexului Energetic Hunedoara.
Mina Lupeni din cadrul Complexului Energetic Hunedoara ar fi trebui sã-si înceteze activitatea de exploatare la data de 30 SEPTEMBRIE 2017, adicã acum douã zile.
Oficialii Complexului Energetic Hunedoara încã asteaptã o avizul Comisiei Europene privind prelungirea termenului de închidere a unitãtii miniere. În luna aprilie a acestui an Guvernul a aprobat proiectul de hotãrâre privind aprobarea acordãrii ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cãrbune necompetitive din cadrul Societãtii Complexul Energetic Hunedoara – S.A. pentru anul 2017. Suma alocatã pentru închiderea minelor necompetitive este de 198.830 mii lei.
În aceste conditii, mina Lupeni functioneazã “pe lângã” deciziile Comisiei Europene, iar celelalte unitãti miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara sustin costurile de productie ale minei din Lupeni. România trebuie sã renotifice Comisia Europeanã cu privire la prelungirea termenului de închidere a celor douã unitãti miniere. Potrivit unei conventii, sindicatele au solicitat cã anul închiderii minelor neviabile sã fie împins pânã în 2024. Pânã atunci, Guvernul trebuie sã aprobe un memorandum în acest sens, dar nu se stie când. Potrivit unor informatii, sedinta de Guvern de sãptãmâna viitoare ar urma sã aibã loc la Varna, în Bulgaria, iar documentul privind soarta minelor din cadrul CEH nu prezintã interes bilateral, astfel cã existã toate sansele ca acesta sã nu se regãseascã pe ordinea de zi.
Monika BACIU

10 comentarii la „30 septembrie 2017 – data oficialã privind închiderea minei Lupeni

 • 1 octombrie 2017 la 19:58
  Permalink

  Se vrea inchiderea acestor mine pentru a da plati compensatorii la pensionabili. De ce si-au retras majoriatea sefilor dosarele de pensionare? Pentru ca vor sa incaseze plati compensatorii la disponibilizarile din decembrie. Umbla vorba ca exista o lista secreta pe care sunt numai sefi care vor fi transferati la Lupeni pentru a a incasa plati compensatorii. Asa ceva nu sa mai vazut. Un sef care va pleca la pensie incaseaza 320 de miliane lei vechi la care se adauga 150 de miliaone prima de pensionare conform noului ccm si uite asa vor pleca cu aproape 500 milioane. Iar prosti care nu au conditii de pensie si vor sa plece cu ordonanta la ei nu se poate ca nu au conditii de pensionare. Mai grav este ca aceasta mizerie se face si cu acordul si concursul sindicatelor care au si ei conditii de pensionare. Ce mizerie si ce hotie mai este si asta. Fratilor mineri nu trebuie sa cedam si sa mergem pana la Tudose si Johannis sa nu lasam sa se intample asa ceva. Astia ne fura pe fata. Sunt banii nostrii ai minerilor si energeticienilor si nu trebuie sa admitem jaf si prosteala pe fata.

 • 1 octombrie 2017 la 21:37
  Permalink

  Salvarea Minei Lupeni poate veni de la senatorul Cristian Resmerita .

 • 1 octombrie 2017 la 23:04
  Permalink

  Pt. Minerii vaii jiului! Asa este, salvarea minei Lupeni poate veni de la senatorul Cristian Resmerita, asta numai daca o fi facut cursul de salvator miner la Salvamin!

 • 1 octombrie 2017 la 23:04
  Permalink

  Pt. Minerii vaii jiului! Asa este, salvarea minei Lupeni poate veni de la senatorul Cristian Resmerita, asta numai daca o fi facut cursul de salvator miner la Salvamin!

 • 2 octombrie 2017 la 04:27
  Permalink

  Tara arde si babele se piaptana. Chiar ca va meritati soarta. Astia va inchid si va iau banii si voi ce faceti? Rasu plansu. Parca sunteti fermecati.

 • 2 octombrie 2017 la 04:30
  Permalink

  Sa vina Melczer sa sparga gasca din ceh. El este singurul care a are sange in instalatie sa sparga calnurile din ceh. Daca va veni Melczer multi vor intra in fibrilatii.

 • 2 octombrie 2017 la 06:18
  Permalink

  Dna Monika Baciu,cu tot respectul pt scrisul frumos…”celelalte unitati din cadrul CNH sustin costurile de exploatare de la Lupeni”????? Putina documentatie nu v’ar strica! Tare ma tem ca e cam invers,ca la ora asta mina Lupeni tine CNH’ul in stare de functionare si treaba asta se intampla de ceva vreme.Ma intreb,de exista un asa mare inters pt inchiderea Lupeniului?…aahh cred ca stiu,pt ca merge cel mai bine dintre toate,fie ele viabile sau nu…

 • 2 octombrie 2017 la 14:24
  Permalink

  Singurul care poate salva mina Lupeni este cu adevarat Cristian Rasmerita ,,senatorul melcilor” Il rugam din inima sa intervina urgent pentru salvarea mineritului. Raportul GMC este oficial ,aprobat de Jujan ,Nica Petre, ministerul energiei si avizat de UE. Deschideti linkul urmator si cititi.

  cigmc.ro/files/Raport%20art.%2097.pdf

 • 2 octombrie 2017 la 17:01
  Permalink

  Ce naiv esti. Sau nestiutor?!

 • 2 octombrie 2017 la 19:19
  Permalink

  acum ca se inchide mina lupeni a fost angajata cu salariu de peste 50 milioane lunar o pupaza lipitoare de afise in psd una burduf sau cimpoi geva de genul asta ….pai bine nea viorele noi nu avem materiale si matale angajezi toate toantele?

Comentariile sunt închise.