10Pasionatii de pescuit au o mare dilemã dupã ce si-au achitat contributia pentru permisul ANPA, însã nu au primit si talonul doveditor cã sunt în regulã. Pescarii nu stiu dacã vor fi amendati sau nu în lipsa „actului”, desi l-au plãtit. Legea spune cã sunt obligati sã prezinte la control pe lângã chitantã si „cardul” ANPA, însã documentul n-a fost încã tipãrit si distribuit asociatiilor de pescuit sportiv.

Mii de pescari hunedoreni sunt pusi în încurcãturã si ies pe luciul apelor cu inima strânsã, desi si-au achitat contributiile pentru a putea practica legal acest sport. Oamenii ar trebui sã prezinte la un control, pe lângã carnetul de membru într-o asociatie de pescuit legal constituitã si permisul ANPA care-i dã dreptul propriu-zis sã pescuiascã. Numai cã, de la ANPA n-au mai ajuns si permisele la asociatii, iar oamenii au rãmas doar cu o chitantã doveditoare cã sunt plãtitori de permis.

O gresealã a tipãrire a permiselor a provocat aceastã întârziere, iar cum legea cere ca pe lângã carnetul de membru pescarul sã aibã si permisul de pescuit, oamenii sunt în dilemã. „Am plãtit cotizatia anualã pentru membru în asociatie de pescuit si taxa de permis ANPA. În total am achitat 75 de lei si am primit o chitantã doveditoare dar nu permisul. Pe apã mi s-a spus cã trebuie sã am si cuponul ANPA, cã la un control mã vor amenda. Am întrebat în stânga si în dreapta si toti pescarii sunt în aceeasi situatie. Eu merg la pescuit pentru a mã relaxa nu sã mã cert pe marginea apei cu controlul. Dacã vin jandarmii în control as putea fi amendat”, spune Florin, unul dintre pescarii nedumeriti.

AJVPS-ul spune cã oamenii pot pescui linisti

Cum încurcãtura nu apartine pescarilor, directorul Asociatiei Judetene a Vânãtorilor si Pescarilor Sportivi Hunedoara dã asigurãri cã oamenii pot pescui linistiti fãrã a risca amenzi. „Acum sau doi trei ani s-a aprobat un anumit tip de permis, când s-a tipãrit s-a tipãrit altceva. A fost contestat si practic niciunul nu mai are valoare. E normal, dacã un ordin zice cã trebuie sã fie de culoare rosie, nu-l faci roz. Pescarii dacã au plãtit pot sã meargã si sã pescuiascã linistiti pentru cã nu are voie nimeni sã se lege de ei pentru o gresealã a unui functionar public sau a unui minister întreg.

Dacã au cotizatia plãtitã si chitanta în care sã justifice cã ei au avut disponibilitate, nu vãd ce poate întâmpla. Repet, o confuzie legislativã nu poate conduce o activitate apãratã de Constitutie pânã la urmã, pentru cã e un bun public pestele. Românul sã meargã la pescuit pentru cã pestele îi face bine si la psihic si la fizic”, a declarat directorul AJVPS Hunedoara, Dorin Calciu. Nici jandarmii hunedoreni care participã la controale nu-i amendeazã pe pescari dacã au chitanta doveditoare cã au plãtit permisul ANPA.

Maximilian Gânju